Woongebouw De Aker

Coulissen

Het gebouw met 33 koopwoningen manifesteert zich als een autonome sculptuur, zonder specifieke voor- of achterkant. Vanaf de ene kant lijkt het gebouw geheel van steen zonder ramen, van de waterkant lijkt het volledig van glas. Het maaiveld loopt af naar het water, het gebouw zakt half in de grond zodat de buitenruimtes op de begane grond als een ‘zitkuil’ zijn uitgevoerd. Daarmee is als vanzelf de overgang tussen privé en openbaar duidelijk, zonder dat daarvoor hekken nodig zijn. De begane grond en eerste verdieping worden vanaf het maaiveld ontsloten, de overige verdiepingen via een galerij op de derde verdieping, met daaraan per beuk drie voordeuren die gelijkvloers, naar boven en beneden ontsluiten. Op de kop van het gebouw bevindt zich een lift. De zaagtandvorm – met zijn wapperende vlerken – bewerkstelligt een geluidsluwe zijde (de waterzijde is geluidsbelast), en waarborgt voor de afzonderlijke woningen volledige privacy.

Colofon

Amsterdam, NL, 1995-2000
Woningbouw

opdracht
Aker, Stadsdeel Osdorp Amsterdam, 33 koopwoningen

opdrachtgever
WBV Het Oosten, Amsterdam

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Floris Hund
Jan van Erven Dorens
Hans Van Meerwijk
Martin Koster

constructeur
Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam

fotografie
Ger van der Vlugt

ontwerp
1995

gerealiseerd
1999-2000

opp 
BVO: 3621 m2

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists