Uitgeverij Rainbow pocketboek, verbouwing

Het betreft een etage in het gebouw ‘de Ruyter’ op de kop van het Centraal Station in Amsterdam.
Vanwege het lage budget is de bestaande situatie zoveel mogelijk gehandhaafd. Met een minimaal gebaar is er geprobeerd om een sterk beeld te maken, vergelijkbaar met een decor van een toneelstuk. Het jonge snel groeiende bedrijf is zo in staat om vlug in te spelen op veranderende wensen in de toekomst.
De maar liefst zeven toegangsdeuren van het kantoor zijn vervangen door op een strategische plaats een taatsdeur te maken. Deze deur is vervaardigd van gaatjesstaalplaat, zodat het trappenhuis optisch betrokken blijft bij het kantoor. Een aluminium plaat over de volle wandlengte versterkt het beeld. De kwartcirkelvormige ruimte met uitzicht op het IJ wordt ingedeeld door een hangend harmonicascherm van deels gezandstraald perspex, zodat de ruimte visueel een geheel blijft en het uitzicht gehandhaafd wordt. Bij gelegenheden kan het scherm ingeklapt worden. Een boekenkast van 25 meter lengte maakt de verbrokkelde wand met deuren en goederenlift tot een geheel en staat tegelijkertijd symbool.

Colofon

Amsterdam, NL, 1989 en 1999
Interieur, Transformatie

opdracht
verbouwing kantoor uitgeverij Maarten Muntinga, Rainbow pockets Amsterdam

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

opdrachtgever
Maarten Muntinga

ontwerp
1989, 1999

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists