Paviljoen de Waag

Het paviljoen ‘de Waag’
Paviljoen de Waag staat vrij in de ruimte van de speeltuin de Waag. De ovale, sculpturale vorm benadrukt het vrijliggende karakter. Het opent zich rondom naar de omgeving met glazen puien afgewisseld met penanten die op de grond landen in de vorm van een bankje. Het bankje verankert het gebouwtje aan het maaiveld en aan zijn omgeving. Een overstek van één meter fungeert als zon- en regenwering, een beschutte plek waar buurtbewoners kunnen zitten en bijvoorbeeld naar hun spelende kinderen kunnen kijken. Het project is nauwe samenwerking met de buurt en de gebruikers tot stand gekomen.

Programma
Het programma voorziet onder andere in een berging voor spelmateriaal en een toilet, die rechtstreeks van buitenaf bereikbaar zijn. Deze zijn gelegen aan de noordzijde. Aan de zuidzijde is de multifunctionele ruimte gelegen. De ruimte doet o.a. dienst als speeltuingebouw, buurtontmoetingscentrum, en naschoolse opvang. De ruimte van de speeltuinbeheerder biedt zicht op de speeltuin. Deze ruimte en de entreehal zijn ook multifunctioneel te koppelen aan de zaal.

Robuust interieur
Het interieur is robuust en in het werk getimmerd. De stempels en potloodlijnen zijn nog zichtbaar onder de transparant-witte beits op de eenvoudige underlayment platen. Het interieur is zo ontworpen dat het als stevige basis kan dienen voor de eigen invulling en interpretatie van de gebruikers.

Productieproces: prefabricage
Het paviljoen is gemaakt van roestbruin gecoat aluminium en sluit daarmee enerzijds aan bij de baksteen bebouwing gelegen aan het openbare binnenterrein, anderzijds wordt het door de sculpturale vorm verzelfstandigd en neemt daarmee een autonome positie in tussen de overige speeltoestellen. Het grasdak is de groene ‘vijfde gevel’ van het paviljoen, waar de omliggende bebouwing op kijkt.
De opdracht behelsde een zogenaamde total-engineering opdracht, waarbij Marlies Rohmer Architects & Urbanists de adviseurs onder haar vleugels had en verantwoordelijk was voor het gehele proces tot en met de volledige directievoering en het toezicht. Het paviljoen is als een bouwpakket ontworpen. De geprefabriceerde dragende segmenten bestaande uit een houtskeletbouwschil en een aluminium huid werden op één dag op de bouw geassembleerd. Een centrale holle stalen kolom waarin de leidingen zijn opgenomen is het enige steunpunt behoudens de dragende gevel. Daarmee heeft het paviljoen een duurzame basisstructuur met vele indelingsmogelijkheden.

Colofon

Amsterdam, NL, 2010-2013
Selectie, Utiliteitsbouw

opdracht
Total-engineering opdracht voor paviljoen en speeltuingebouw De Waag: activiteitenruimte, werkplekken, keuken, opslagruimte, sanitaire voorziening en een beschutte zitplek voor ouders

opdrachtgever
gemeente Amsterdam

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

team
Ronald Hageman
Floris Hund
Ivar van de Zwan
Begoña Masia Albelda

constructeur
Breed integrateddesign, Den Haag

aannemer
HOWA bouwgroep, HEM

installatie-adviseur
E&B engineering en bouwbegeleiding B.V., Lekkerkerk

fotografie
Daria Scagliola en Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
2010

gerealiseerd
2013

opp 
BVO: ca. 110 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists