Parkeergarage De Kolk

Een nieuw imago voor parkeergarage De Kolk

De afgelopen jaren is de openbare parkeergarage steeds meer een serieuze ontwerpopgave geworden. Door het intensieve gebruik en nadruk op veiligheid wordt de garage steeds meer beschouwd als interieur in plaats van installatie ‘rest’ ruimte. Deze verandering was de aanleiding voor een ontwerpopgave voor de bestaande parkeergarage van het winkelcentrum de Kolk (1996) in opdracht van de Dienst Parkeergebouwen Amsterdam. Tien jaar na oplevering kampt de garage met een negatief imago door het unheimische parkeerlabyrint waar men ondergronds in terecht komt. Waar de Kolk zondag een rustdag beleefd staat bij de naastgelegen Bijenkorf een lange rij auto’s te wachten. Om de Kolk weer op de kaart te zetten zijn vervolgens een drietal ingrepen geformuleerd om het comfort in de garage te maximaliseren:

– Identiteit door de introductie van een herkenbare blauwe huisstijl en een opvallende pijl als markering voor de in- en uitgangen.
– Oriëntatie door middel van een éénduidige route met bijbehorende signing door de garage en samensmelten van alle losse installatieonderdelen onder één plafond.
– Veiligheid vergroten door de plaatsing van een portiersloge op een cruciale plek bij de ondergrondse entree, gekoppeld aan een nieuwe positie voor het interne verkeer en de realisatie van een vide naar de straat waardoor daglicht tot diep in de garage doordringt.

Colofon

Amsterdam, NL, 2008
Utiliteitsbouw

opdracht
Een nieuw imago voor parkeergarage De Kolk te Amsterdam

opdrachtgever
Dienst Parkeergebouwen, Amsterdam

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer i.s.m. Jord den Hollander

team
Floris Hund
Gieneke Pieterse
Arjan van Ruyven
Fabian van den Bosch

ontwerp
2007

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists