Panorama, klimaatneutrale multifunctionele accommodatie

Film Opening

Paviljoen Panorama in herstructureringswijk in Veenendaal

Panorama ligt als één alzijdig, rond, transparant, uitnodigend paviljoen in het groen. Het programma is een combinatie van een buurthuis en gymzaal. Door de gymzaal centraal te situeren en de overige functies rondom te leggen, ontstaat er interactie met de buurt en de omgeving.

Exterieur en interieur vloeien in elkaar over. Achter de glazen puien zie je de ronde wand die geheel beschilderd is door omwonenden als een bonte ‘binnenvoering’, die alle zestig culturen afspiegelt. ’s Nachts licht het kunstwerk op.

Het gebouw is energieneutraal. Naast de getroffen ‘low-tech’ maatregelen als compactheid, een optimale verhouding tussen gevel- en grondoppervlak, een luifel, is het ontwerp geoptimaliseerd volgens de trias energetica.

De flexibele houten kolommenstructuur voldoet aan het Cradle-to-Cradle principe en biedt mogelijkheid tot diverse vormen van dubbelgebruik: de gymzaal en cursusruimte kunnen bijvoorbeeld in de toekomst gebruikt worden als theater.

Een hellend vlak zonnepanelen van 500m2 (waaronder de gymzaal en installatieruimtes zijn gelegen) is een belangrijke schakel in het behalen van de energieneutraliteit. Een spel van schuine lijnen, waarin dit vlak en de luifel zijn opgenomen, is gerelateerd aan de ‘striping’ van de zestigerjaren flats; een soort ‘dazzle painting’.

Colofon

Veenendaal, NL, 2010-2011
Selectie, Utiliteitsbouw

opdracht
Een buurthuis met een open sfeer voor alle leeftijden afkomstig uit ca. 60 culturen met gymzaal in Engelenburg-Noord te Veenendaal.

opdrachtgever
Gemeente Veenendaal

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Fabian van den Bosch
Floris Hund
Thomas van Nus
Begoña Masiá
Kate Griffin

constructeur
Breed integrateddesign, Den Haag

installatieadviseur
Merosch, Bodengraven
E&B engineering en bouwbegeleiding B.V., Lekkerkerk

illustratie ronde wand
in coproductie met M2uur bv

ontwerp
2010

gerealiseerd
2011

opp 
BVO: 1048 m2