Open Wijk School De Combinatie

Omroep Zeeland: OverNieuw

Film Opening

Het gebouw heeft de vorm van een dubbele cirkel. In de grote cirkel zijn rond een sportzaal drie basisscholen georganiseerd. In de kleine cirkel zijn de diverse maatschappelijke functies, zoals peuterspeelzaal en consultatiebureau, gesitueerd rondom een patio. De grote, hogere ring met tevens twee lagen sociale huurwoningen, vormt een tegenwicht van het forse gebouw aan de overzijde. Aan de zijde van de gracht is de cirkel daarentegen laag gehouden.
Daar waar de twee cirkels elkaar ontmoeten, is een grote entreehal met tribune gerealiseerd: een ware arena voor diverse (school)festiviteiten. De drie scholen hebben tevens ieder een aparte ingang, waardoor in de behoefte aan het behouden van de eigen identiteit is voorzien. De halfverdiepte parkeerkelder biedt ruimte aan circa 50 parkeerplaatsen voor bewoners en medewerkers.
De speelruimte rondom het gebouw vloeit aan de zuidwest-zijde naadloos over in het wijkplein. De vorm en uitstraling van de school sluiten aan bij de landschappelijke enscenering van de locatie. De plastische aluminium gevelelementen en zonneschermen geven het gebouw een expressieve en vlinderachtig karakter. De kleuren in het gebouw sluiten hierop aan.

Colofon

Vlissingen, NL, 2005-2011
Gemengd programma, Scholen, Selectie, Utiliteitsbouw, Woningbouw

opdracht
Brede school, Vlissingen: 3 basisscholen, kinderdagverblijf met 3 groepen, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, sportzaal (NOC/NSF), mediatheek, consultatiebureau, vergaderruimten en 38 seniorenwoningen met parkeergarage (50 plaatsen).
Frisse school: Klasse B

opdrachtgever
Gemeente Vlissingen,
l’escaut woonservice i.s.m.
PMB Marsaki bv

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Ronald Hageman
Simone van den Brink
Gieneke Pieterse
Joachim Karelse
Boris Briels
Arjan van Ruyven
Fabian van den Bosch
Kirsten Gabriëls
Frank Zijlstra
Heleen Reedijk

adviseur
Bartels Ingenieurs-bureau, Lochem
DWA installatie- en energieadvies, Bodegraven

aannemer
Walchersebouw unie, Middelburg &
aannemersbedrijf Van der Poel, Terneuzen

fotografie
Scagliola Brakkee fotografie, Rotterdam

ontwerp
2005

oplevering
2011

oppervlakte
BVO: ca. 11000 m²