Noordkop Spaarndammerdijk

Winnaar Zuiderkerkprijs 2007
Genomineerd Gouden A.A.P. (Amsterdamse Architectuurprijs) 2008
Documentaire AT5

Op het scharnierpunt tussen de oude Spaarndammerbuurt en het nieuwe plan voor de wooneilanden in de Amsterdamse Houthavens vormt dit appartementenblok het decor van een (toekomstig) levendig plein. Het project behelst overwegend sociale huurwoningen. De uitdaging zat daarom in een simpele ontsluiting. Zo is de mini-galerij ontstaan. Alle woningen worden met één lift ontsloten, inclusief de parkeergarage en de binnentuin. Deze brede en opengewerkte ‘galerette’ is gesitueerd op het noordoosten, tevens de geluidsbelaste kant. Hierachter bevinden zich de woonkeukens. De woonkamers, met hun riante balkons, zijn gelegen aan de achterzijde aan de gemeenschappelijke binnentuin.
Op de begane grond zijn naast de entree van de woningen een Albert Heijn en een coffeeshop gevestigd. De betonnen schalen vormen uitnodigende entrees. Middels zijn filigrane, scupturale metselwerkgevel en de verlichte achterliggende gouden gevel – die qua kleur aansluit bij het lichte metselwerk van de buurpanden – manifesteert het gebouw zich ’s avonds als een verlichte icoon.
Met zijn afgeleide van de klassieke driedeling: onderbouw, middenbouw, bovenbouw, zoekt de gevel aansluiting bij de omringende negentiende-eeuwse bebouwing. Anderzijds is het project duidelijk een eigentijdse icoon op een markante plek.

Colofon

Amsterdam, NL, 2002-2007
Selectie, Wonen

opdracht
20 woningen (6 koopwoningen en 14 sociale huurwoningen), supermarkt, coffeeshop, ateliers en verdiepte half-mechanische parkeergarage, Spaarndammerbuurt, Amsterdam

opdrachtgever
Woonstichting De Key, Amsterdam

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Floris Hund (medewerkend architect)
Gieneke Pieterse (project coördinator)
Bart Withagen
René van Zoeren
Michiel van Pelt
Annette van Baren

constructeur
Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam

adviesbureaus
Wichers & Dreef, Badhoevedorp;
Wolf + Dikken, Wateringen

aannemer
Ursem Bouwgroep, Wognum

fotografie
Luuk Kramer

ontwerp
2002

gerealiseerd
2007

opp 
BVO: 4.383m²

prijzen / nominaties
Winnaar Zuiderkerkprijs 2007
Nominatie Gouden A.A.P. (Amsterdamse Architectuurprijs) 2008

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists