Nieuwe Huisvesting Mitros, transformatie kantoor

Een ongekend areaal aan kantoren staat leeg en de opgave van deze tijd is dan ook hoe deze gebouwen opnieuw kunnen worden gebruikt.

Woningcorporatie Mitros

Mitros wordt voor de komende 15 jaar gehuisvest in een gebouw uit de tachtiger jaren aan de Koningin Wilhelminalaan in Utrecht. Contact met de klant is van groot belang. Dit resulteert in de wens van een transparante entreehal voorzien van receptie en klantenontvangst. De bestaande entreehal is daarom uitgebreid met een paviljoenachtige nieuwbouw met een klantvriendelijk, transparant en gastvrij interieur. Het paviljoen sluit met een structuur van witte verjongende aluminium kokerprofielen aan op de architectuur van het bestaande gebouw. De constructie van Fins vuren geeft de nieuwbouw een luchtig en warm karakter.
Mitros wil overgaan op activiteit gerelateerd werken met een bezettingsgraad van 80% voor de hele organisatie. Dat vergt aanpassingen van zowel organisatie als medewerkers. De nieuwe werkstijl kan in onze optiek alleen slagen als de werkomgeving één doorlopende ruimte is, zonder obstakels, waar je elkaar kunt zien en vinden, en waar je intuïtief de juiste plekken vindt om te werken, als in een flow.

Het werkLANDSCHAP; gevarieerd, warm en flexibel 
Het werkLANDSCHAP sluit aan op het activiteit gerelateerd werken in een duurzaam flexibel kantoorlandschap. Het werkLANDSCHAP is een ‘patchworkmodel’ dat uit gaat van (gedeeltelijk) behoud en sublimatie van bestaande indelingen, materialen en infrastructuur. De draagconstructie, brand- en rookcompartimentering en vluchtrouting blijven ongewijzigd. Ook serverruimtes, printerruimtes en andere “installatiebepaalde” ruimtes als keuken en overige voorzieningen worden hergebruikt. De ruimte wordt opengebroken van gevel tot gevel, waardoor er daglicht tot diep in het gebouw dringt. De voormalige gangen zijn opgeheven. ‘Zitmeubels’ langs de circulatiezone bieden ruimte voor divers gebruik. Informeel overleg, bellen, leeshoek of even bijpraten. De gang is werkplek geworden, waardoor er een zeer gunstige netto-bruto verhouding ontstaat.
Het werkLANDSCHAP biedt een gevarieerd, warm, levendig en flexibel concept met een combinatie aan open en besloten ruimtes, dat ook bij de soms enigszins desolate leegte van het nieuwe werken en de “clean-desk-policy” een prettige, niet-steriele aanblik biedt. Dit gegeven wordt versterkt door de vloerbedekking in patchworkpatroon.

Colofon

Utrecht, NL, 2011-2013
Interieur, Selectie, Transformatie, Utiliteitsbouw

opdracht
transformatie kantoor tachtiger jaren:
nieuwbouw entreepaviljoen en verbouwing 10.500m2 kantoor voor Woningcorporatie Mitros (kantine en losse inrichting door derden)

opdrachtgever
Woningcorporatie Mitros, Utrecht

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

team
Marlies Rohmer, met:
Fabian van den Bosch
Maike Daemen
Roland Herpel
Cor Martis
Maria Piels

aannemer
Slavenburg, Capelle aan den IJssel

adviseur
Nieman Raadgevende Ingenieurs B.V., Utrecht
Nieman Valk Technisch Adviesbureau, Putten

grafisch ontwerp
Yvonne Kroese, Amsterdam

fotografie
Scagliola Brakkee fotografie, Rotterdam

ontwerp
2011

gerealiseerd
2013

opp 
BVO: 10.621 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists