Masterplan Rietkamer

5 tweelingen

De locatie “Rietkamer” is een nadere uitwerking van het masterplan Oedevlietsepark,
de grootste nieuwbouwlocatie van Hoogvliet. Gesitueerd naast het Oedevlietsepark, zal de Rietkamer onderdeel gaan uitmaken van een reeks woongebouwen langs de Groene Kruisweg.
De gebouwen zullen als decor van het park dienen en een nieuw groen woonmilieu opleveren. Er is studie gedaan naar de juiste schaal van de volumes, in relatie tot het landschap. De ligging aan het water en het bijna schaalloze landschap vraagt om een sculpturale bebouwing. Er is gezocht naar een optimum tussen een efficiƫnte verkaveling en een zo groot mogelijke transparantie die het zicht op het groen doet behouden: twee verbonden, ranke torentjes als tweelingen laten het zicht vrij op het landschap.
De vijf tweelingblokken van vijf lagen vormen de basis van het ontwerp. Dit is een laag minder dan de opdrachtgever voor ogen had, maar met vijf lagen kan worden volstaan met een portiekontsluiting, in plaats van een vluchttrappenhuis.
Op deze manier is er minder verkeersruimte en kunnen er 100 woningen worden gerealiseerd. Elk torentje bevat een trappenhuis, die steeds twee woningen ontsluit per etage. Elke woning krijgt dan een driezijdige oriƫntatie.
Het oplopende maaiveld leent zich goed voor een doorlopende halfverdiepte parkeerbak. Als supervisor hebben we NL-architects gevraagd het plan architectonisch uit te werken.

Colofon

Hoogvliet, NL, 2005
Stedelijke vernieuwing

opdracht
visie voor 100 appartementen in Rietkamer, Hoogvliet, Rotterdam

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Floris Hund

team
Pepijn Nolet
Rene van Zoeren
Jasper Arends
Marie-Louise Greger
Eelke Jager

opdrachtgever
Lisman Inter Holding, ‘s-Hertogenbosch

ontwerp
2005

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists