Woningbouw Leidsche Rijn Centrum

Het Carré
Uitgangspunt voor het Carre van LRC Oost is om met grondgebonden gezinswoningen een stedelijke sfeer te maken. De (gesloten) bouwblokken hebben een bebouwingshoogte van 3 tot 4 verdiepingen, met enkele accenten op strategische plekken. De blokken I7 en H11 zijn gelegen aan het Amsterdam Rijn Kanaal, de statige Sophialaan en aan park Leeuwenstein.

Architectuur: Eenheid in verscheidenheid
De architectuur is divers, maar heeft samenhang doordat alle gebouwen een klassieke opbouw hebben met een hoge plint van 4,5 meter, tektoniek, plastiek en geleding. DOK en MR A&U geven samen gestalte aan de gevarieerde ensembles. De verschillende handschriften sluiten op elkaar aan. De bouwblokken zijn opgebouwd uit reeksen van verschillende, apart herkenbare panden en pandjes ‘schouder-aan-schouder’ in de rooilijn geplaatst: eenlingen, tweelingen, drielingen. Balkons, loggia’s en erkers zijn onderdeel van de architectuur en dragen bij aan het gevarieerde beeld. De gebouwen worden bekroond met set backs en verschillende dakvormen.

De gevels zijn voorzien van golvende plantenbakken boven de entrees; zodat groen in de gevels wordt geïntegreerd. Aan de kant van het Amsterdam Rijn kanaal faciliteert een wisselende zaagtand voortuinen met hier en daar een boom. De harde rooilijn is op een aantal plekken versprongen: een voornaam pleintje met een boom voorziet in een spannende afwisseling.

Woningen
De woningen bestaan uit verschillende bijzondere typologieën zoals woon/werk woningen, split/level woningen, brede ondiepe loftachtige woningen. Alle woningen hebben een hoge / flexibele begane grond (4.5m) met een markante dubbelhoge entree en de mogelijkheid tot een werkruimte aan huis.

Materialisatie
Alle gebouwen zijn in verschillende nuances bruine/roodbruine steen uitgevoerd in meerdere formaten, tinten en metselwerkverbanden met een hoge plint van natuursteen waardoor de samenhang van het geheel geborgd wordt. De gevels kenmerken zich door een hoge stevige plint, veelal uitgevoerd in natuursteen en rijke baksteen tegelplateaus (metselwerkrozetten) zodat een rustig, maar divers beeld ontstaat. Compositie, geleding, ritme en tektoniek spelen een belangrijke rol. Bijzondere gedetailleerde hoge entreepartijen (met golvende plantenbakken) verrijken dit beeld. Gedempte, natuurlijke kleuren zorgen voor samenhang.

Parkeren
Parkeerplaatsen en collectieve fietsenstallingen zijn op eigen terrein opgelost middels een halfverdiepte (inpandige) parkeeroplossing met dubbelgebruik van het dek met tuinen, waardoor ook een interessante split-level in de woning ontstaat. In de halfverdiepte garage zijn ook de achteringangen van de woningen gesitueerd.

Colofon

Utrecht, NL, 2017-2020
Wonen

opdracht
Leidsche Rijn Centrum Oost Utrecht
40 grondgebonden woningen

opdrachtgever
Van Wanrooij Projectontwikkeling

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Kilian Mol
Etienne de Mortier

stedenbouwkundig (master)plan
Jo Coenen

samenwerkende ontwerpers
DOK architecten

constructeur
Lievense Adviseurs & Ingenieurs

adviesbureaus
Installaties LBP bouwfysica

Render
3D capacity

ontwerp
2017

Verwachte oplevering
2020

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists