Kleuterschool ’t Kofschip

Kleuterschool ’t kofschip Edegem: veranda-school met buitentheater

In de gemeente Edegem bevindt zich ‘t Kofschip, een scholencomplex met kleuter- en basisonderwijs. De kleuterschool is zo gepositioneerd dat een optimale oriëntatie van de lokalen is gewaarborgd en het bestaande groen wordt gerespecteerd. Het gebouw bakent tevens de site op een natuurlijke manier af. De begane grond ligt enkele treden onder maaiveld waardoor het gebouw niet alleen kleinschaliger oogt, maar ook de verdieping, met 2 kleuterlokalen en een polyvalente zaal, een sterkere relatie met het maaiveld krijgt (de verdieping is middels een tribune, tevens buitentheater, georiënteerd op de speelweide). De zes gelijkvloerse lokalen sluiten aan op een speelplein dat eveneens verdiept ligt. Een intieme veranda, rondom, vormt een beschutting tegen de zon, intensiveert de relatie tussen binnen en buiten en is tevens overdekte speelplaats. Het talud, van het verdiepte speelplein wordt uitgevoerd met speelse zitelementen.Het kleurrijke interieur doet niet onder voor de buitenkant.

Duurzame kwaliteiten van het gebouw: compact, flexibel, expressief
De compacte school heeft een heldere logistiek en een flexibele draagstructuur van geprefabriceerde betonkolommen die de multifunctionaliteit waarborgt. De grote thermische massa van beton accumuleert de warmte, geproduceerd door de kinderen.
Door het plooien van de gevel (die als een jurk om de generieke constructie is gedrapeerd) tot een luifel ontstaat met een eenvoudige ingreep een sculpturaal alzijdig gebouw, dat qua typologie en materiaalgebruik (leisteen) aansluit bij de korrel van omliggende bebouwing. Zowel aan de straatzijde als aan de pleinzijde plooit de luifel uitbundig over de aanwezige toegangen. De toegang aan de straatzijde bestaat uit een uitnodigende dubbelhoge hal die aansluit op de heldere verkeersstructuur van de school. Beide toegangen zijn gekoppeld aan een structurerende as van verharding die het ‘patchwork’ van nieuwbouw, tijdelijke huisvesting en de bestaande structuur met één gebaar aan elkaar rijgt en daarmee het campus gevoel benadrukt. De verdieping komt via een prominente trap, die tevens dienst kan doen als tribune, uit op deze strook. Via deze trap kan de polyvalente zaal ook apart ontsloten worden in bijvoorbeeld de avonduren.

Colofon

Edegem, NL, 2011-2015
Scholen, Selectie, Utiliteitsbouw

opdracht
School voor kleuteronderwijs

opdrachtgever
DBFM Scholen van Morgen NV

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer
met:
Fabian van den Bosch
Johan van Ee

adviseurs
Studiebureau R. Boydens NV
ABT België NV

ontwerp
2011-2015

Gerealiseerd
2017

opp / aanneemsom
BVO: ca. 1.190 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists