Jongerenwoningen Oosterheem

Young

Het woonblok in de wijk Oosterheem in Zoetermeer bestaat uit 125 compacte sociale huurappartementen voor jongeren. De appartementen van circa 50 vierkante meter zijn rug aan rug gesitueerd. Het blok krijgt daarmee een sculpturale uitstraling, zonder onderscheid tussen voor- of achterkant. Een monumentaal trappenhuis vormt de spil van een cluster van twaalf appartementen. Het trappenhuis fungeert tevens als collectieve buitenruimte. Het bouwsysteem is flexibel: een demontabele wand verandert twee appartementen in één grote woning. Alle appartementen hebben een Frans balkon, en op de begane grond is er voorzien in een gemeenschappelijke tuin. Aan de straatkant fungeert een zogeheten Delftse stoep als tussenzone tussen privé en openbaar. De gevels kragen uit naar buiten: 40 cm per laag, zodat door het overstek boven deze zone een beschut gevoel ontstaat. Tevens is er zo sprake van differentiatie in woninggrootte. De appartementen in de kop van het blok worden ontsloten door een lift. Deze zijn groter en hebben op het dak een gemeenschappelijk terras.
De gevelvullende elementen van metselwerk met patroon en reliëf zijn geprefabriceerd in combinatie met beton. Zo is paradoxaal genoeg een massief, rijk gedetailleerd gebouw ontstaan en tegelijkertijd een ‘lichte meccano-doos’ van de elementen en tussenliggende UNP-profielen.

Colofon

Zoetermeer, NL, 1999-2004
Woningbouw

opdracht
Oosterheem, Zoetermeer, 125 jongerenwoningen in de sociale huur sector

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Simone van den Brink met
Gerben Mienis
Karmen Prlic
Jette Lindquist
Martin Koster

opdrachtgever
De Goede Woning, Zoetermeer

stedenbouw-kundig plan
T.K.A., Almere

constructeur
Ingenieursgroep Van Rossum, Amsterdam

aannemer
ERA Bouw BV, Zoetermeer

fotografie
Rob ‘t Hart

ontwerp
1999

gerealiseerd
2004

opp 
BVO: 9314 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists