Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, transformatie kantoor

Een ongekend areaal aan kantoren staat leeg en de opgave van deze tijd is dan ook hoe deze gebouwen opnieuw kunnen worden gebruikt.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) werkt volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Dat vergt aanpassingen van zowel organisatie als medewerkers. Het werkveld van de NVWA is zeer divers, gericht op de gezondheid van dieren en planten, de veiligheid van voedsel en consumentenproducten en handhaving van de natuurwetgeving.

Generieke bouwstructuur
Catharijnesingel nr. 59 is gebouwd in 1995 en is een tamelijk neutraal, enigszins identiteitsloos en expressieloos baksteengebouw. De voorkant presenteert zich zonder enige statuur. Daarentegen heeft het gebouw een duurzame (generieke en dus flexibele) bouwstructuur, geschikt voor verandering van functie. De voormalige gangenstructuur is opgeheven, gang is werkplek geworden, de open ruimte meandert over de vloeren Er is dus een zeer gunstige netto-bruto verhouding. Door het openbreken van gevel tot gevel dringt er daglicht diep in het gebouw, op de plek waar eerst de gang was.

Het werkLANDSCHAP

  • Het werkLANDSCHAP is een Cradle to cradle “patchworkmodel” dat gebaseerd is op (gedeeltelijk) behoud en sublimatie van bestaande indelingen, materialen en infrastructuur. Serverruimtes, printerruimtes en andere “installatiebepaalde” ruimtes als keuken en overige voorzieningen worden hergebruikt. Met beperking van hoeveelheid nieuw toe te voegen materiaal en herbruikbaarheid van de bestaande inrichting (plafond, natte ruimtes, wandafwerkingen, installaties, etc.). Met clustering van warmte producerende apparatuur (printerruimtes, kopieerruimtes). Met hergebruik van materialen van het bestaande inbouwpakket en inrichting (op creatieve wijze gebruik maken van afkomend materiaal).
  • Het werkLANDSCHAP sluit aan op de “core-business” van de overheidsdienst: het nieuwe werken in een duurzaam kantoorlandschap.
  • Het werkLANDSCHAP / patchworkmodel (lappendeken) is een gevarieerd, warm, levendig concept dat ook bij de soms enigszins desolate leegte van het nieuwe werken en de “clean-desk-policy” een prettige, niet-steriele aanblik biedt.
  • Het werkLANDSCHAP biedt een combinatie aan open en besloten ruimte. De open ruimte “meandert” over de vloeren. Daardoor ontstaat er diagonaal doorzicht van gevel tot gevel, zoveel mogelijk gebruik makend van daglicht. De open ruimte is georganiseerd in aparte plekken die ook weer gekoppeld te gebruiken zijn.

Identiteit
In tegenstelling tot wat bij bedrijven met een nieuwe werkstijl wordt verwacht, is de NVWA niet vormgegeven als een designtuin. De toegankelijke en betrouwbare uitstraling van de NVWA leent zich daar immers niet voor. De identiteit van de opdrachtgever is vertaald naar duurzame en eenvoudige materialen als hout, glas, stof en natuurlijke tinten zoals Felgekleurde panelen over onderwerpen, die de NVWA bezig houden brengen verschillende kleuraccenten aan. De onderwerpen zoals gezelschapsdieren, grote huisdieren, landbouwproducten en speeltoestellen bepalen de identiteit en herkenbaarheid per verdieping. De panelen zijn vormgegeven door Yvonne Kroese.

Beplanting
De interieurbeplanting is een vast onderdeel van het huisvestingsconcept voor de NVWA. De dichte onderkant van de stilte ruimtes is op sommige plekken verbreden en creëert zo ruimte voor plantenbakken waardoor de beplanting integraal onderdeel van de wand wordt. De hoog groeiende Sanseveria’s hebben naast het positieve effect op het werkklimaat ook een functie als zichtfilter voor de stilte ruimtes en vergaderruimtes.

Colofon

Utrecht, NL, 2009-2011
Interieur, Selectie, Transformatie, Utiliteitsbouw

opdracht
verbouwing en inrichting kantoren voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Utrecht

opdrachtgever
Rijksgebouwendienst, Haarlem

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Fabian van den Bosch
Ronald Hageman
Josje Bollen
Bas van Galen
Dirk Postma

adviesbureau
Nelissen Ingenieurbureau B.V., Eindhoven

grafisch ontwerp
Yvonne Kroes, Amsterdam

fotografie
Roos Aldershoff Fotografie, Amsterdam

ontwerp
2009

gerealiseerd
2011

opp 
BVO: 10.950 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists