Buurtfabriek Ruimzicht

Film Houtsma

Buurtfabriek

De negentiende-eeuwse Bellamybuurt in Amsterdam Oud-West heeft een dorps karakter met een kleinschalige bebouwing. Functiemenging, verbetering van de levendigheid, sociale veiligheid en een gedifferentieerd woonprogramma dragen bij aan een versterking van de sociale structuur. In nauwe samenspraak met de omwonenden is een beeldbepalend gebouw van vijf bouwlagen, een uitnodigende ‘buurtfabriek’ , ontstaan.
De plint van het gebouw heeft een open karakter, met op de begane grond en de eerste verdieping kleinschalige bedrijfs- en atelierruimten, een jongerenruimte en een grand café met uitzicht op het water. De verdiepingen herbergen een diversiteit aan woningtypen: twee- en driekamerappartementen, woningen met extra voorzieningen voor ouderen, maisonnettes en een penthouse met dakterras. Elke woning heeft grote vouwramen die geheel kunnen worden geopend, waarmee de buitenruimte onderdeel wordt van de woning.
De witte betonplanken, de grote dakkappen en de stalen vluchttrap geven het gebouw een fabrieksmatige uitstraling. Door alle onderdelen van het gebouw in één kleur uit te voeren, wordt het een rustig, stevig geheel. Met zijn fabrieksmatige karakter voegt het gebouw zich in de buurt en refereert het aan het industriële verleden.

Colofon

Amsterdam, NL, 2004-2010
Gemengd programma, Wonen

opdracht
gebouw met gemengd programma aan de Kostverlorenvaart: 26 woningen, bedrijfsruimten, ateliers en grand-café, De Baarsjes, Amsterdam

opdrachtgever
Stadgenoot, Amsterdam

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Floris Hund (medewerkend architect)
Gieneke Pieterse (project coördinator)
Kirsten Gabriëls (assistent ontwerper/coördinator)
Ido de Boer
Marie Louise Greger
Charles Hueber

constructeur
Constructiebureau Tentij BV, Heemskerk

adviesbureau
Installatieadviseurs Wolf + Dikken, Wateringen

aannemer
Aannemingsbedrijf F.W. Onrust bv. Zaandam
ism. Ballast Nedam noord-west

fotografie
Luuk Kramer

ontwerp
2004

gerealiseerd
2010

opp
BVO: 6.260 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists