INDA Gymnasium

In 2003 heeft de stad Aken een besloten prijsvraag uitgeschreven voor uitbreiding en verbouwing van het INDA-gymnasium in het nabijgelegen dorpje Kornelimünster. Het complex bestaat uit een verzameling volumes, verspreid gelegen om het hoofdgebouw. Aan de rand van het groene patchwork van openbare ruimtes, binnenhoven en speelplaatsen wordt in contrast met de bestaande situatie een ‘strakke balk’ geplaatst die dient als nieuwe ruggengraat voor het gebouwencomplex. Deze verbindt het bestaande complex met de nieuw te bouwen losstaande aula en biedt ruimte voor uitbreiding van de bestaande functies. De balk geeft het informele complex een monumentaal front, een markante entree.
In het bestaande gebouw zijn er vele verspreid liggende entrees. Dit principe zetten we voort in de nieuwbouw. Tegelijk biedt de nieuwbouw een nieuwe hoofdontsluiting voor het gehele complex. Het bestaande gebouw heeft een labyrintisch gangenstelsel dat samenkomt in het centraal gelegen forum. De nieuwbouw met zijn glazen gangen sluit aan bij dit centrale knooppunt. De gangen krijgen informele (werk)nissen waar je je alleen of met een groepje terug kunt trekken.
De bibliotheek wordt centraal gesitueerd, rond een binnenhof, als plek van ontmoeting en uitwisseling. De gevels van de nieuwbouw bestaan uit groenbedrukte glazen panelen waarmee het gebouw opgaat in de landschappelijke locatie.

Thema scholen: Bouwen voor the next generation

Colofon

Aachen, DE, 2003
Scholen, Utiliteitsbouw

opdracht
prijsvraagontwerp voor uitbreiding van INDA gymnasium met lokalen en aula, Kornelimünster, Duitsland.

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Floris Hund (medewerkend architect)
Kirsten Gabriëls (assistent ontwerper)

opdrachtgever
Stadt Aachen

ontwerp
2003

fase
studie

oppervlakte
BVO: 5.700m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists