Fusion, ‘Moskeeverzamelgebouw’

Nominatie Gouden A.A.P. (Amsterdamse Architectuurprijs) 2009
Documentaire Kunstuur

Multicultureel centrum met gebedsruimtes

Fusion, hybride bouwcultuur, een zoektocht naar synergie en een nieuwe iconografie. Bij het multifunctionele gebouw in de Transvaalbuurt in Amsterdam, dat wij Fusion noemen, was de vraag om een Turks én een Marokkaans centrum (met gebeds- en cursusruimten) te combineren met een Nederlandse instelling voor werkvoorziening.

Het is uitzonderlijk om Turken en Marokkanen en Nederlanders onder één dak te huisvesten. De ruimtes van de Marokkaanse en Turkse instellingen hebben elk een eigen entree, maar deze zijn ondergeschikt aan de gemeenschappelijke, meer monumentale hoofdentree. Ook het centrale trappenhuis biedt ruimte aan contact en wederzijdse beïnvloeding.

We hebben gezocht naar een mengvorm van Arabische bouwstijlen en de stijl van de omringende Amsterdamse School met geometrische baksteenmotieven, waardoor een hybride architectuur ontstaat die aan de buitenkant niet direct prijsgeeft wat er binnen gebeurt. De plattegrond is generiek en flexibel van opzet, zodat deze in de toekomst ook andere programma’s kan opnemen.

Colofon

Amsterdam, NL, 2006-2009
Selectie, Utiliteitsbouw

opdracht
Multifunctioneel centrum met twee gebedsruimtes, kantoorruimtes en cursusruimtes voor Turkse en Marokkaanse instellingen in de Transvaalbuurt in Amsterdam

gebruikers
Sociaal Cultureel Centrum voor Marokkanen
Turks Islamitisch Sociaal Cultureel Centrum
Werktraject, Centrum voor werkgelegenheid
Transvaal Sociaal Cultureel Centrum
Taalwijzer

opdrachtgever
Stadsdeel Amsterdam Oost / Watergraafsmeer

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Floris Hund
Kirsten Gabriëls
Gieneke Pieterse
Boris Briels
Pepijn Nolet
Frank Zijlstra

constructeur
Adams Bouwadviesbureau b.v., Druten

adviesbureau
Wolf Dikken adviseurs, Wateringen

aannemer
Hecon, De Goorn

fotografie
Luuk Kramer
Marcel van der Burg
Ad van Denderen
Thea van den Heuvel

ontwerp
2006

gerealiseerd
2009

opp 
BVO: 1570 m²
prijzen / nominaties
Nominatie Gouden A.A.P. (Amsterdamse Architectuurprijs) 2009

 

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists