Dienst Landelijk Gebied (DLG), transformatie kantoor

Het bestaande kantoorgebouw van de DLG (9.300m²) is aangepast aan de principes van Het Nieuwe Werken. Dit is bereikt door het ‘patchworkmodel’ (lappendeken) toe te passen en te vertalen naar een ‘werklandschap’. Het model gaat uit van het cradle to cradle principe. De draagconstructie, brandcompartimentering en vluchtrouting zijn niet gewijzigd. De ruimten voor installaties zoals de keuken, natte ruimten en serverruimten zijn hergebruikt.

De belangrijkste ingreep is het openbreken van de ruimte van gevel tot gevel. De nieuwe diagonale doorzichten zorgen voor meer daglicht en stimuleren interactie tussen medewerkers. De gehele gang is werkplek geworden, waardoor er een zeer gunstige netto-bruto verhouding ontstaat. Het patchworkpatroon van de vloerbekleding, die los van de kantoorindeling de hele werkvloer samenvat, versterkt het ‘werklandschap’.
De open ruimtes kunnen deels worden afgesloten door schuifpanelen. De centrale ontmoetingsplekken – pleinen – hebben een transparant gordijn die open en dicht kan, waardoor informele ruimten ontstaan. De ruimten met kopieerapparaat, pantry en lockers liggen aan deze pleinen.

Een deel van de voormalige kantoorkamers is behouden, maar transparanter door de nieuwe ramen in de wanden. Het gekleurde glas waarborgt de privacy, de brede MDF-randen zijn geïnspireerd op de MDF-plinten uit het oude pand. Deze zijn deels hergebruikt. Felgekleurde panelen met verkeersknooppunten en landschappen geven iedere verdieping een eigen karakter. De plantenbakken zijn een vast element in de wanden.
Het geheel biedt een gevarieerde, warme en levendige sfeer die, ook bij de ‘clean-desk-policy’ een prettige, niet-steriele aanblik biedt.

Colofon

Utrecht, NL, 2010-2011
Interieur, Selectie, Transformatie, Utiliteitsbouw

opdracht
Verbouwing en inrichting kantoren voor de Dienst Landelijk Gebied (DLG), Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Utrecht

opdrachtgever
Rijksgebouwendienst, Den Haag

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Fabian van den Bosch
Coen Kroonenberg
Kristina Pertermann
Maike Daemen
Roland Herpel

adviesbureau
Dijkoraad Raadgevend Ingenieursbureau B.V., Deventer

aannemer
Slavenburg, Capelle aan den IJssel

grafisch ontwerp
Yvonne Kroese, Amsterdam

fotograaf
Scagliola Brakkee fotografie, Rotterdam

ontwerp
2010

gerealiseerd
2011

opp 
BVO: 9.300m2

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists