De Zeester, dagcentrum verstandelijk gehandicapten

Dagcentrum De Zeester is een uitbreiding van het woonzorgcentrum voor verstandelijk gehandicapten op het Willem van den Bergh terrein te Noordwijk. Het gebouw biedt de bewoners diverse dagactiviteiten. We hebben gekozen voor een compact, richtingloos en objectmatig gebouw, dat op een flexibele wijze te gebruiken is. Flexibiliteit wordt verkregen door een robuuste kolommenstructuur met een maatstramien van 7,20 meter. De generieke ruimten kunnen worden gekoppeld en op diverse manieren worden ingedeeld en gebruikt. De buitenruimten en voorzieningenzones kunnen functioneren als overloopruimte of als inwisselbare ruimte (extra groepsruimte). De buitenruimten zijn gesitueerd binnen het volume. Daarom hoeven er geen hekken rondom het gebouw en de buitenruimten geplaatst te worden. Dat reduceert het institutionele voorkomen van het gebouw. Het gebouw opent zich naar de omgeving – het landschap wordt onder de overstekken als het ware naar binnen getrokken.

De compacte opzet van het gebouw beoogt geborgenheid en kleinschaligheid. De centrale verkeersruimte is minimaal, in de zorg is het elke vierkante meter die telt. Een dubbelhoge collectieve ruimte met lichtkoepel vormt het markante hart. Lange doodlopende gangen zijn vermeden. Op de eerste verdieping is een restaurant gekoppeld aan deze hal met panoramisch uitzicht over het landschap. Direct aan de groepsruimtes op deze verdieping bevinden zich dakterrassen in de vorm van besloten patio’s. De borstwering is hoog; de cliënten met de grootste beperkingen mogen het gebouw niet zelfstandig verlaten. Kijkgaten leggen contact met de buitenwereld. Alle raamopeningen zijn verdeeld in twee typen: dubbele openslaande deuren ter plaatse van de buitenruimten en een patroon van keramische kijkgaten gelijkmatig verdeeld over de gehele gevel. Het bijzondere is dat deze rozetten met de hand geproduceerd zijn door verstandelijk gehandicapten zelf. Alle 275 rozetten verschillen licht qua kleur en vorm.

Colofon

Noordwijk, NL, 2003-2007
Selectie, Zorg

opdracht
dagcentrum voor verstandelijk gehandicapten op het Willem van den Bergh terrein, Noordwijk.

opdrachtgever
´s Heerenloo West Nederland
Willem van den Bergh, Noordwijk

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Floris Hund (medewerkend architect)
Joost Mulders (medewerkend architect)
Michiel van Pelt (project coördinator)
René van Zoeren
Klaas Nienhuis
Rebecca Bolwerk

stedenbouwkundig (master)plan
Claus en Kaan architecten, Amsterdam

constructeur
Adams Bouwadviesbureau, Druten

adviesbureaus
Caelum Energiemanagement, Zevenaar

fotografie
Scagliola en Brakkee
Luuk Kramer

ontwerp
2003

gerealiseerd
2007

opp
BVO: 1170 m2