De intense stad: Bloemsingel

Onder het motto ‘De intense stad’ wil de gemeente Groningen haar binnenstad verdichten en programmatisch verrijken. Een van de thema’s – de ‘parochiale ruimte’, een semi-publieke ruimte binnen het bouwblok, bedoeld voor bewoners en omwonenden – is succesvol uitgewerkt in het woonblok van Marlies Rohmer Architects & Urbanists.
De woningen, bedoeld voor jongeren en starters, zijn gesitueerd rondom een collectief binnengebied dat de uitstraling heeft van een binnentuin. Een pleintje verbindt op subtiele wijze het semi-publieke binnengebied (de parochiale ruimte) met het publieke domein van de Bloemsingel.
De meanderende galerijen genereren levendigheid door goed ‘bezonde’ plekken om te zitten. Versterkt door bedrijfsruimte op de begane grond, waardoor een levendige plint ontstaat.
Het resultaat is een intieme, maar dynamische ontmoetingsplaats, op een cruciale plek in de stad.

Het casco (generieke kolommenstructuur en ruime universele verdiepingshoogte) maken het gebouw voor verschillende, toekomstige, doeleinden (wonen, werken of recreëren) geschikt. De duurzaamheid komt niet alleen tot uitdrukking in de flexibele indeling, maar ook in de ‘rijkdom & overdaad’. Met industriële, en minder tijdrovende en kostbare, technieken is op een eigentijdse manier het ‘rijke gevoel’ van vroeger opgeroepen. De gevelvullende metselwerk elementen met patroon en reliëf zijn geprefabriceerd. Door het vervoeren van pasklare onderdelen naar de bouwplaats ontstaat minder afval op de bouwplaats zelf en minder energieverbruik voor bewerking en transport.

Colofon

Groningen, NL, 2004-2010
Gemengd programma, Selectie, Wonen

opdracht
56 starterswoningen en 1450 m² (BVO) bedrijfsruimte, Bloemsingel voormalig waterbedrijf terrein, Groningen, onderdeel van manifestatie ‘De Intense Stad’

opdrachtgever
Proper-Stok Ontwikkelaars, Rotterdam

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

projectarchitect
Marlies Rohmer i.s.m. Floris Hund

team
Ronald Hageman
Gieneke Pieterse
Michiel van Pelt
Rene van Zoeren
Arjan van Ruyven

stedenbouwkundig masterplan / supervisie
MVRDV, Rotterdam

landschapsarchitect
Ontwerper Openbare Ruimte CiBoGa terrein:
Bureau B+B stedenbouw en landschapsarchitectuur, Amsterdam

aannemer
Friso Aannemingsmaatschappij, Sneek

constructeur
Ingenieursbureau Dijkhuis, Groningen

ontwerp
2004

gerealiseerd
2010

opp 
BVO: 9312 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists