Centraal Museum, verbouwing kantoren

Bij onze verbouwing van de kantoorvertrekken van het Centraal Museum hebben we met enkele kleine ingrepen een maximaal effect nagestreefd. Op de begane grond van het gebouw was al een grote centrale ontmoetingsruimte. Op de andere verdiepingen hebben we eenzelfde centrale ruimte gecreëerd door wanden weg te halen. Deze ruimtes vormen het hart van elke verdieping. Zij stimuleren de uitwisseling tussen de verschillende afdelingen van het museum. Zo is eveneens op die plaats in de kelder de kantine gesitueerd met een terras aan de tuin. Vanuit de centrale ruimtes ontsluit een voorheen geknikte maar nu rechtgetrokken gang de kantoorvertrekken. De gangen hebben op de kop uitzicht op de tuin. Op een strategische plaats tegenover het trappenhuis snijdt een blauwe liftschacht door het gebouw. Daarachter is steeds een glimp op te vangen van het oranje sanitair van kunstenaar Joep van Lieshout. De kantoorvertrekken zijn met kastenwanden afgeschermd van de gangen. Dit ‘kistkastensysteem’ is op diverse manieren schakelbaar en sluit aan bij het robuuste karakter van het gebouw. De eindeloze stapels papieren, kenmerkend voor het kantoorwezen, kunnen zo overzichtelijk opgeborgen worden.

Colofon

Utrecht, NL, 1992-1994
Interieur, Transformatie

opdracht
verbouwing renovatie en inrichting personeelsvleugel Centraal Museum Utrecht ‘gebouw de Hoge Stoep’

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

samenwerkende ontwerpers
Art Zaaijer

kunstopdracht
Joep van Lieshout

opdrachtgever
Centraal Museum Utrecht

aannemer
BAM, Doorn

fotografie
Scagliola / Brakkee

ontwerp
1992

gerealiseerd
1994

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists