Campus Zonnebos

Campus Zonnebos in ’s Gravenwezel BE: eenheid in verscheidenheid

Campus Zonnebos, voor buitengewoon basis- en voortgezet onderwijs is gelegen in de landelijke omgeving van ‘s Gravenwezel nabij Antwerpen. De campus wordt gekenmerkt door een prachtig stelsel van paviljoenachtige gebouwen en een variëteit van de tussenliggende doorwaadbare ruimtes. Deze schoonheid vormt tegelijkertijd ook de problematiek waar de school mee kampt: de campus is weinig zichtbaar en bezoekers kunnen hun weg niet vinden in het doolhof van gangen. Vier nieuwe – tweelaagse – paviljoenachtige gebouwen worden heel precies gepositioneerd binnen de bestaande structuur.
Met behoud van transparantie worden de collectieve tussenruimtes opnieuw gedefinieerd op basis van het principe eenheid in verscheidenheid. Op een slimme manier worden drie van de vier gebouwen samen ontsloten door middel van één lift en boardwalk, tevens overdekte speelplaats. De lift functioneert als landmark met klok, een ruimtelijk centraal element met speelse trappen, die de collectieve uitstraling symboliseert.

Duurzame kwaliteiten van het gebouw: flexibel raamwerk dat perfect aansluit bij het bestaande
Oud en nieuw structureren samen het terrein: een patchwork van gescheiden en tevens in elkaar overvloeiende (groene) plekken, voor kinderen van verschillende leeftijden, waaronder de kweekvelden voor de afdeling tuinbouw. Een centrale, beschutte hof vormt de entree met lift en hoofdtrappenhuis, hier kan het halen en brengen van kinderen veilig plaatsvinden.
De bebouwing sluit qua kleur en materiaal aan bij de bestaande paviljoens. De gevels (van baksteen en voorzien van blokpatroon door de simpele ingreep van twee kleuren voegwerk) sluiten aan op de modulaire opbouw van de paviljoens. Binnen de paviljoens regeert een neutrale flexibele hoofdopzet van kolommen en balken, waardoor alle soorten van gebruik gefaciliteerd worden.

 

Colofon

's Gravenwezel, BE, 2011-2015
Scholen, Selectie, Utiliteitsbouw

opdracht
Scholen voor buitengewoon basis- en voortgezet onderwijs

opdrachtgever
DBFM Scholen van Morgen NV

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

team
Marlies Rohmer
met:
Fabian van den Bosch
Johan van Ee

adviseurs
Studiebureau R. Boydens NV
ABT België NV

ontwerp
2011-2015

Gerealiseerd
2017

opp / aanneemsom
BVO: ca. 5.200 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists