Campus Tichelrij

Markant bruggebouw

In de gemeente Sint-Truiden vlakbij Brussel bevindt zich Campus Tichelrij, een scholencomplex met kleuter-, basis- en voortgezet onderwijs. Het nieuwe gebouw voor voortgezet onderwijs is als een bruggebouw strategisch gepositioneerd over de Jodenstraat om een verbinding te leggen tussen twee delen van de campus. Het gebouw vormt tevens de nieuwe poort en toegang tot het scholencomplex, waaronder een overdekte speelplaats, wachtruimte, ontmoetingsplek en een polyvalente ruimte zijn gesitueerd. Een woud van kolommen en banken voorziet in een aantrekkelijke verblijfsplek. De Jodenstraat is overdag afgesloten.

De nieuwbouw voegt zich in een ‘patchwork’ van plekken omzoomd door een herkenbaar carré van bomen. We hebben het terrein opnieuw gestructureerd en alle functies als sport, spel, fietsen, parkeren ondergebracht in een gevarieerd ‘patchwork’ van plekken voor kinderen van verschillende leeftijden.
Waardevolle landschapselementen zijn daarbij behouden, bestratingen zijn hergebruikt. Het groene karakter van de plek is daarbij leidend geweest. De vrijstaande, tweelaagse sculpturale nieuwbouw, een echte eye-catcher, is een helder, compact, vrij indeelbaar volume met een duidelijk leesbare generieke structuur. Een gevel met een geometrisch patroon van donkere en lichte Eternit platen versterkt de sculpturaliteit van het volume.
Een rondlopende middengang ontsluit drie zones van koppelbare ruimtes. Binnen dit neutrale kader kan het gebouw mee evolueren met de wijzigende behoeftes van de gebruikers. De hoofddraagconstructie bestaat uit een geprefabriceerd betonskelet.
De grote thermische massa van het beton accumuleert de warmte, geproduceerd door de kinderen. Ook hoge lokalen voorzien in een fris en gezond binnenklimaat. Diepe negges in de gevel reduceren de warmteoverlast, kiepramen liggen in de schaduw van deze negge, pas daaronder grijpt de zonwering aan.

Colofon

Sint-Truiden, BE, 2011-2016
Scholen, Selectie, Utiliteitsbouw

opdracht
School voor voortgezet onderwijs

opdrachtgever
DBFM Scholen van Morgen NV

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

team
Marlies Rohmer
met:
Fabian van den Bosch
Johan van Ee

adviseurs
Studiebureau R. Boydens NV
ABT België NV
ontwerp
2011-2015

Gerealiseerd
2016

opp / aanneemsom
BVO: ca. 2.542 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists