Brede School Het Meervoud

Aflevering AT5 – Aanbouw : Brede School Het Meervoud en Brede School De Houthaven

Gebouw met een hart

Het August Allebéplein is gelegen in Slotervaart, dat deel uitmaakt van de Westelijke Tuinsteden. De transformatie van deze tuinsteden is in volle gang. Eén van de projecten op het August Allebéplein is ‘Het Meervoud’, een voorziening voor basisonderwijs met een brede doelstelling, dat zich richt op kinderen van 0 tot 14 jaar, het gezin waartoe zij behoren en de omgeving waarin zij opgroeien. In Het Meervoud zijn dan ook naast de basisschool een breed scala van sociaal-culturele en maatschappelijke voorzieningen zoals een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, voorschool met ouderkamer, ouder-en-kind-centrum, buurtontmoetingsruimte, een gymzaal en gemeenschappelijke ruimten voor alle medewerkers van Het Meervoud zoals een teamkamer en een expertise-centrum ondergebracht.

Stedenbouwkundig: bescheiden volume met hoogteaccent
Het Meervoud voegt zich in de orthogonale verkaveling van het August Allebéplein. Binnen de rechthoekige bouwenvelop is – symmetrisch in het hart van het gebouw gelegen – een hoogteaccent opgenomen. Hier torent de gymzaal boven de rest van het gebouw uit en markeert daarmee de hoofdentree. Tevens vormt dit hoogteaccent een beëindiging van de zichtlijn vanuit de Marius Bauerstraat. Het openbare schoolplein is rondom het gebouw gesitueerd. Verschillende entrees, bankjes en plantenbakken verankeren het gebouw aan het maaiveld. Op het dak is ruimte voor schooltuinen en extra speelruimte.

Ontwerp: gebouw met een hart
Niet alleen vanuit stedenbouwkundig oogpunt, maar ook vanuit programmatische aspecten is gekozen voor een (22m) breed, generiek gebouw met een centraal (ruimtelijk) hart. Het hart is de bonte voering van het bescheiden gebouw. In het centraal gelegen hart bevinden zich de gemeenschappelijke functies. Op de begane grond is een grote entreehal met brede tribunetrap gesitueerd. Hier kunnen schoolfestiviteiten plaatsvinden, waarbij de speellokalen in combinatie met de hal als aula te gebruiken zijn. Op de eerste verdieping zijn de buurtontmoetingsruimte, ouderkamer en een gemeenschappelijke coffee-corner gesitueerd, waar bezoekers en medewerkers van Het Meervoud elkaar informeel kunnen ontmoeten. Een ruimtelijk spektakel van vides verbindt de verschillende lagen. Bovenin bevindt zich de dubbelhoge gymzaal die -in verband met avondgebruik- vanuit het hart onafhankelijk van de overige organisaties ontsloten kan worden. Op de koppen zijn extra entrees gelegen voor de verschillende organisaties.

Colofon

Amsterdam, NL, 2009-2013
Scholen, Selectie, Utiliteitsbouw

opdracht
Het Meervoud: basisschool, voorschool & ouderkamer, kinderopvang & naschoolse opvang, ouder en kind centrum, buurtontmoetings-ruimte en gymzaal

opdrachtgever
Woningstichting de Key, Amsterdam

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

team
Marlies Romer
met:
Ronald Hageman, Kirsten Gabriëls, Boris Briels

constructeur
Pieters Bouwtechniek, Eindhoven

aannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V., Warmenhuizen

installatieadviseur
Merosch, Bodegraven

fotografie
Thea van den Heuvel Fotografie / DAPh

ontwerp
2009

gerealiseerd
2013

opp 
BVO 5.707 m2 (excl. daktuin)

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists