Bewegingshuis Stadshagen

Horizontale sculptuur

In het Bewegingshuis – dat zijn naam ontleent aan het sportcomplex dat hier gehuisvest is – in het centrum van de nieuwe wijk Stadshagen in Zwolle komt het spreekwoordelijke ‘vaste’ huis samen met het letterlijke bewegen. Een plint, bestaande uit bedrijfsruimten, vormt de basis van het gebouw. Daarboven liggen verschillende woningtypes en het sportcentrum van 1700 vierkante meter met onder meer een sporthal, fitnessruimten en gymzalen. De appartementen zijn bedoeld voor ouderen. Op het binnenterrein bevinden zich de bergingen. Er wordt geparkeerd op het buitenterrein onder een groen dak, dat gebruikt wordt als collectieve tuin.
Met het sculpturale gebaar in metselwerk vormt het Bewegingshuis de voorgevel van het centrum. Door de opwaartse beweging van de massieve metselwerkband krijgen de onderste lagen in de noordoost hoek een transparant karakter.
Het bewegingshuis en de bedrijfsruimten maken hier contact met de wijk. Erboven zweeft de tien meter uitkragende massa van de sporthal. Dit sterke horizontale gebaar accentueert het aangrenzende plein. De noordwest hoek wordt gevormd door een woontoren van tien lagen die tegenwicht biedt aan de enorme uitkraging.

Colofon

Zwolle, NL, 2001-2006
Gemengd programma

opdracht
sportcomplex, bedrijfsruimte, 93 woningen, parkeerfaciliteiten voor 190 parkeerplaatsen, centrum Stadshagen Zwolle

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer

team
Lennaart Sirag
Bart Withagen
Michiel van Pelt
Joost van Bergen
Gwen van Haren

opdrachtgever
BPF-Bouwinvest, Amsterdam

constructeur
Stoel Partners Bouwtechniek, Zwolle

aannemer
Koopmans Bouwgroep, Enschede

stedenbouw-kundig plan
BGSV Bureau voor Stedebouw, Rotterdam

fotografie
Alexander van der Meer
Harry Noback

ontwerp
2001

gerealiseerd
2006

opp 
BVO: ca. 21.000 m2
4335 m2 bedrijfsruimte
1870 m2 sport
1668 m2 voorzieningen t.b.v. sport

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists