Basisschool de Zandloper

De Zandloper in Zomergem: school met buitentheater


Basisschool de Zandloper is gelegen in de landelijke omgeving van Zomergem nabij Gent. Het drievoudig getoogde volume voegt zich in de dorpsstraat met respect voor de kleinschalige korrel van de omliggende bebouwing en laat tegelijkertijd het doorzicht vrij naar het schitterende achtergelegen groene domein. De nieuwbouw is nauwkeurig gepositioneerd tussen de bestaande prachtige bomen en een kleine zijweg die op een logische manier voorziet in een goede bereikbaarheid voor auto’s. Schoolbussen parkeren aan de straat.
Het gebouw is middels een grote veranda met banken expliciet georiënteerd op de zon. Onder deze veranda zijn de (hoofd)entrees gelegen. De kleuterklassen op de begane grond zijn gegroepeerd rondom een speelhal, dichtbij de refter en turnzaal, welke apart te gebruiken zijn door de buurt en met hun grote ramen ‘exposure’ geven naar de straat. Een grote tribune tevens overdekte speelplaats ontsluit de klassen van de lagere school op de eerste verdieping en vormt een buitentheater gelegen aan de prachtige groene speelplaats. Deze vorm van dubbelgebruik kenmerkt het gebouw.

Duurzame kwaliteiten van het gebouw: flexibel, ruimtelijk, met mooi verouderende materialen
De compacte school met een heldere logistiek en een flexibele kolommenstructuur in beton en staal voorziet in vrij-indeelbare plattegronden. De hoge, getoogde daken met daklichten genereren licht en ruimte, tussenvloertjes versterken dit ruimtelijk effect.
De togen zijn opgemetseld in een lichte steen, aluminium kozijnen met een diepe negge en een slimme lager aangrijpende zonwering voorzien in gelijktijdig zonwering, lichttoetreding en ventilatie. De tribunetrap vormt een uniek buitentheater, waar zomers onderwijs gegeven kan worden. Het interieur met houten lambri’s en kleurvlakken doet niet onder voor het exterieur.

Colofon

Zomergem, BE, 2011-2015
Scholen, Selectie, Utiliteitsbouw

opdracht
School voor basisonderwijs

opdrachtgever
DBFM Scholen van Morgen NV

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

ontwerp
Marlies Rohmer
met:
Fabian van den Bosch
Johan van Ee

adviseurs
Studiebureau R. Boydens NV
ABT België NV

ontwerp
2011-2015

Gerealiseerd
2017

opp / aanneemsom
BVO: ca. 1.412 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists