Ambassadewoning

Beijing boogie-woogie: Ambassade Nederland

Via een architectenselectie waar we als tweede geselecteerd waren, werden we gevraagd voor een meervoudige opdracht voor het ontwerp van de Nederlandse ambassadeurswoning in Peking.

paradox 
Het programma is onderhevig aan een paradoxale situatie, gezien de grote culturele tegenstellingen. Begrippen als representativiteit versus intimiteit en privacy, formeel versus informeel, innovatie versus ambacht, en warme zomers versus koude winters zijn bepalend geweest voor het ontwerp. De Nederlandse aspecten die in de architectuur worden gereflecteerd zijn (haar) openheid, rationaliteit en gastvrijheid. Een Nederlands ontwerp met een ‘Chinese filter’ staat aan de basis van het ontwerp.
De Chinese context vroeg op haar beurt om een reactie, op verschillende schaalniveaus, over de mate van expressie, formaliteit, compositie (symmetrie, evenwicht) en detaillering.

woonlandschap 
Als model is een ommuurd miniatuurlandschap met een representatieve straatzijde voorgesteld. De locatie kent een groen talud dat een podium biedt voor het ontvangstgedeelte. Het ontwerp is met een glazen hek afgescheiden van de straatzijde, waarachter zich, onttrokken aan het zicht van de openbare weg, het woonlandschap ontspint. Er is gezocht naar manieren om architectuur en landschap in elkaar te laten vervloeien. Het schilderij “New York Boogie Woogie” van Mondriaan vormt een parallel met de Chinese tuincultuur. Zo ontstond het woonlandschap dat als een boogie woogie varieert op de Chinese landschapscultuur.

Naarmate met verder afkomt van de formele entree, zal de sfeer steeds informeler en persoonlijker worden.
Materialisatie en uitvoering hebben een lokaal karakter. Het ontwerp is onafhankelijk van de beschikbaarheid van specifieke bouwtechnieken te realiseren, gezien de afstand tussen ontwerpers en uitvoerders.

Colofon

Beijing, CN, 2004
Utiliteitsbouw, Woningbouw

opdracht
Architectenselectie Ambtswoning Peking
(Ambassade Nederland)

opdrachtgever
Rijksgebouwendienst Den Haag

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists
i.s.m. o.a.:
Mark Linnemann
DS Landschapsarchitecten

lokaal architectenbureau
Huan Yuan Century Architects Beijing China

constructeur/installatieadviseur
ABT adviseurs Velp

ontwerp
2004

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists