Woningbouwcampagne ‘De intense stad’

Tentoonstelling van alle deelnemende projecten i.o.v. de Gemeente Groningen 
Groningen, 28 feb – 26 maart 2004
Met de manifestatie De Intense Stad heeft Groningen een eigentijdse invulling gegegeven aan de klassieke compacte stad-gedachte. In de hal van de Dienst Ruimtelijke Orde/Economische Zaken aan het Gedempte Zuiderdiep te Groningen is de tentoonstelling De Intense Stad te zien: 35 modellen voor stadsinbreiding, mogelijkheden om binnen de bestaande stad te bouwen. De modellen zijn het voorlopige resultaat van de Woningbouwcampagne waarin Groningen wil aantonen dat ook de bestaande stad nog volop kansen biedt. De gemeente liet zich adviseren en inspireren door Winy Maas van architectenbureau MVRDV, en wist vervolgens diverse sociale en commerciële ontwikkelaars voor het initiatief te interesseren.
Er zijn een dertigtal bijzondere locaties geselecteerd, van vergeten plekken en oude sport- of industrieterreinen tot restruimtes en gebieden met een wat beperkte ruimtelijke kwaliteit. Op basis van een zeer globaal programma van eisen van de gemeente, zijn door externe architecten en ontwikkelaars 35 plannen gemaakt. Deze nieuwe werkwijze is uniek te noemen. Maar ook de omvang van het project, de gehele stad Groningen omvattend, is bijzonder.
Architectenbureau Marlies Rohmer heeft een plan ontwikkeld voor een woningbouwcomplex met ruimte voor bedrijven op de kop van het Oosterhamrikkanaal, de plek van het voormalige Groninger Waterbedrijf. Rohmer heeft het aanbod aan omgevingsfactoren, die in een compacte stad als Groningen rijk voor handen zijn, aangesloten op en doorgetrokken in haar ontwerp. De as van het kanaal gaat over in een brede trap, die weer de aanleiding is voor het splitsen van het gebouw. Bomen worden opgenomen in ruime nissen en een oud trafostation krijgt een monumentale positie.

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists