PANORAMA genomineerd voor het BNA Gebouw van het Jaar 2012

De jury van Regio Oost heeft het project ‘Panorama’ in Veenendaal genomineerd voor BNA Gebouw van het Jaar 2012. De prijs biedt een nationaal overzicht van het nieuwste werk van BNA-architecten. Onder leiding van juryvoorzitter Gerard Loozekoot (UNStudio, Amsterdam) werden uit 54 inzendingen 3 projecten genomineerd.

Juryoordeel Panorama

“Dit stoere, ronde gebouw met staalplaten gevels in ‘dazzlepaint’-patroon is een zogenoemde multifunctionele accommodatie (MFA) en staat tussen de flats in een naoorlogse herstructureringswijk, op de plaats van een oud buurtcentrum. De naam, Panorama, dankt het aan de rondom doorlopende glazen puien die een wijds uitzicht over de wijk biedt.
Een gedurfd statement en een heel ‘eigen’ gebouw dat ondanks zijn autonome vorm goed past op deze plek. Bijzonder ook omdat dit de eerste energieneutrale MFA in Nederland is.
Sterk aan het ontwerp vindt de jury de ruimtelijke organisatie. De verschillende functies – activiteitenruimte, cursusruimte, huiskamer, kookruimte, kantoor, kleedruimten en berging – zijn slim rond de grote gym-/theaterzaal geplooid. De toegang tot deze ruimten is georganiseerd via een centrale gang en de aantrekkelijke rondgang langs de gevel waaraan venster-zitbanken zijn gemaakt.
De duurzaamheid schuilt in de combinatie van architectuur – de ronde vorm, de grote luifel, het sedumdak, de houten draagconstructie – en installaties. Er wordt gebruik gemaakt van warmte/koudeopslag in de grond, en op het dak zijn PV-panelen geplaatst.
De jury heeft wel twijfels bij de vormgeving van de entree en de gang in het midden, die niet echt als een centrale ruimte worden ervaren.
Desalniettemin een optimistisch gebouw dat een sieraad is voor de buurt.”

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists