Ook Open Wijkschool in Vlissingen genomineerd voor het BNA Gebouw van het Jaar 2012

Amsterdam, mei 2012

De jury van Regio Delta heeft het project Open Wijkschool ‘De Combinatie’ in Vlissingen genomineerd voor BNA Gebouw van het Jaar 2012. Onder leiding van juryvoorzitter Roel Steenbeek (Ymere) werden uit 62 inzendingen 3 projecten genomineerd.
De genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio’s, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2012. Die wordt op 16 mei in Amsterdam uitgereikt.

Juryoordeel Open Wijkschool

“Open Wijkschool ‘De Combinatie’ is een nieuw centrum in de herstructureringswijk Nieuw Bonedijke, waar een grootschalige sloop-nieuwbouwoperatie aan de gang is. Het is een multifunctioneel gebouw met drie basisscholen, kinderopvang, een dubbele gymzaal, sociaal-maatschappelijke voorzieningen, 38 sociale huurwoningen voor senioren rond een gemeenschappelijke binnentuin en een ondergrondse parkeergarage.
Al deze functies zijn door de architect in een gebaar – twee in elkaar geschoven cirkels – vormgegeven en hebben een expressieve gevel van driehoekige gevouwen aluminium panelen gekregen.
De beheersing van vorm en materiaal is een sterk punt van dit gebouw. De ronde vorm, die goed op deze plek past, zit slim in elkaar, waarbij vooral de daktuin op het dak van de gymzaal als een vondst wordt ervaren. Ondanks het beperkte budget is nergens een concessie gedaan aan de kwaliteit. Er is zelfs ruimte gevonden voor leuke ‘extra’s’ zoals een touwbrug en glijbaantrappen, elementen die laten zien dat er ook nagedacht is vanuit de belevingswereld van het kind.
Minpunt is dat de ronde vorm de oriëntatie in het gebouw bemoeilijkt; de gekleurde stippen op de vloer zijn echt nodig om te weten waar je bent. Daarnaast mist de jury een grote centrale ruimte. De ambities om het schoolplein ook echt onderdeel te maken van de buurt stuiten vooralsnog op praktische bezwaren, waardoor tijdelijk dranghekken zijn geplaatst.
Al met al een aantrekkelijk en uitnodigend gebouw, dat met verve zijn trekkersrol vervult in een buurt die het moeilijk heeft gehad.”

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists