Expositie ‘Ligplaats Amsterdam’

Arcam, Amsterdam, 16 juni – 8 september 2007 
De zomer van 2007 stond bij ARCAM in het teken van bouwen op Amsterdams water. In expositie- en boekvorm werd aandacht aan de historie van het wonen op schepen en arken en aan de mogelijkheden van drijvend bouwen in de toekomst. Niet alleen drijvende woningen, maar ook een theater in het IJ, een bibliotheek en drijvende tuinen kwamen aan de orde. Amsterdamse voorbeelden zijn de drijvende woningen op IJburg, plannen voor drijvende wijken in het IJmeer en een drijvend hostel in de Houthavens.
De expositie vertelde het verhaal van verleden, heden en toekomst met tekst en beeld, en met maquettes van drijvende gebouwen. Spectaculair was de buitenexpositie die een verzameling drijvende objecten bevat, twee historische woonschepen, een drijvend atelier en twee pas voltooide drijvende villa’s. Speciaal voor de expositie meerden de schepen tijdelijk af in het Oosterdok, waar ze te bezoeken waren.

Publicatie ‘Ligplaats Amsterdam’ 
In het kader van de expositie ‘Ligplaats Amsterdam’ is een gelijknamige publicatie verschenen. ‘Ligplaats Amsterdam’ is een bevlogen boek over de manier waarop Amsterdammers door de tijden heen het water bewoonbaar hebben gemaakt, gebruik makend van schepen, pontons en betonnen bakken en een eigen wereld scheppend binnen de zo door het water gedomineerde stad. Beschreven worden historische schepen en arken en ingenieuze ontwerpen, waaronder plannen waarmee de ruimte die het water biedt, in de toekomst nog beter kan worden benut. Plannen voor drijvend wonen, drijvend leven – een drijvende stad. Aan het rijk geïllustreerde boek (NL/EN) werkten mee: Marijke Beek, Marlies Rohmer, Jord den Hollander, Fransje Hooimeijer, Ties Rijcken en Frank Bos.
ISBN: 97-8907-6863-498, 2007.

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists