‘Een vorstelijke tentoonstelling’

Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Rotterdam, 29 april – 23 oktober 2005 
Twee tentoonstellingen met werk van 40 geselecteerde architecten ter gelegenheid van het Zilveren Regeringsjubileum van Koningin Beatrix.
‘Een feestgelegenheid voor boeren en burgers in een tijd van dronkenschap en hospartijen’, zo betitelde de bekende 19e eeuwse architect Michel de Klerk de bouwkunsttentoonstelling die in 1923 werd gehouden ter ere van het 25 jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Desondanks vond het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) het toch de moeite waard om deze tentoonstelling te reconstrueren en er een hedendaagse variant aan toe te voegen voor hetzelfde jubileum van Wilhelmina’s kleindochter Beatrix. Het NAi heeft veertig architecten gevraagd één item of object in te zenden voor deze tentoonstelling. De inzendingen leveren een volle en gevarieerde presentatie op waarin onder andere schetsen voor de Tweede Kamer van Pi de Bruijn, een maquette van Herman Hertzberger met de vernieuwingen van zijn eigen Muziekcentrum Vredenburg, piepkleine, schetsmodellen van Koen van Velsen, een fotocollage van Wim Quists Beelden aan Zee, maar ook een vaas van NL Architects te zien zullen zijn. Van Marlies Rohmer is de maquette van het project Het Wilde Wonen, Almere tentoongesteld.
Op de ‘Bouwkunsttentoonstelling 1898-1923’ was werk te zien van coryfeeën als H.P. Berlage, K.P.C. de Bazel, P.J.H. Cuypers, maar ook van inmiddels minder bekende architecten als A. Moen, W.C. Bauer of P.J. Houtzagers. Deze verzameling is feitelijk het begin geweest van de collectie van het wat later het NAi zou worden. Nu is hij gereconstrueerd om samen met het overzicht van de ontwikkeling in de architectuur van 1980 tot 2005 opnieuw te worden getoond in het kader van het vijfentwintig jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix.

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists