Nieuws

Lunch lecture TU Delft op 14 juni 2017

Op 14 juni 2017 geeft Marlies Rohmer een lunchlezing aan studenten van de TU Delft. De bijeenkomst, georganiseerd door de studievereniging van Bouwkunde, Stylos, vindt plaats in de Oostserre van de faculteit bouwkunde en is gratis toegankelijk. De voertaal van de lezing is Engels.

Klik hier voor meer informatie

 

Lezing Marlies Rohmer CAST in Cinecitta Tilburg

Op 8 juni 2017 spreekt Marlies Rohmer om 19:30 op uitnodiging van het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) in Cinecitta in Tilburg over haar boek What Happened to my Buildings.  Als opmaat naar het Tilburgs Architectuur Film Festival wordt aansluitend op de lezing de film ‘The infinite happiness’ van het filmduo Bêka&Lemoine vertoond.

Klik hier voor inschrijving voor de lezing

 

Marlies Rohmer spreekt op Pecha Kucha Amsterdam

PechaKucha Amsterdam organiseert maandelijks bijeenkomsten waarin creatieve talenten vanuit binnen- en buitenland vertellen over hun werk in pechakucha-stijl: 20 slides x 20 seconden. Marlies Rohmer sprak op 10 mei over haar boek What Happened to my Buildings.

 

KNB Masterclass Baksteen met Marlies Rohmer e.a.

KNB Masterclass Baksteen met Marlies Rohmer e.a.

Niemand minder dan Marlies Rohmer vor het geven van een masterclass bouwen in baksteen: de ongekroonde koningin van de Nederlandse baksteenarchitectuur. Samen met Peter Jan Wingender en Bart van Kampen geeft zij op uitnodiging van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek op 28 september 2017 een masterclass in haar recent opgeleverde (baksteen)project BOLO; een school en woningen te Amsterdam.

Bekijk hier het project

Klik hier voor meer informatie

 

 

Benefietgala Maggie's Center Groningen

Op 20 april vond in Wildlands Adventure Zoo in Emmen het Benefietgala ten behoeve van het  Maggie’s Center Groningen plaats. Het ontwerp dat Marlies Rohmer Architects & Urbanists voor dit project maakte, werd op deze avond aan alle aanwezigen door middel van een film getoond. Marlies Rohmer ontwerpt het eerste Maggie’s Center in Nederland samen met landschapsarchitect Piet Oudolf. Eerdere Maggie’s Centers werden o.a. ontworpen door Frank Gehry, Zaha Hadid en Rem Koolhaas.

Klik hier om het Maggie’s filmpje te bekijken

Klik hier voor een terugblik op het Maggie’s Benefietgala

 

Bouw KJC & MFS Heliomare Heemskerk in volle gang

De bouw van Kind-Jeugdcentrum Heliomare, met een school voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs gecombineerd met een gemeentelijke multifunctionele sportaccommodatie is in volle gang. Het gebouw waarin kinderen en jongeren na de zomervakantie van 2017 terecht kunnen voor onderwijs, revalidatie en sport, begint langzaam gestalte te krijgen. Het imposante gebouw is robuust en door het prachtige baksteenmotief wordt zichtbaar dat het uitgewerkt is tot in het kleinste detail. De bouw is nog steeds via de webcam te volgen!

Bekijk hier de bouw via de webcam
Bekijk hier het project

 

What Happened to my Buildings in jaarlijst beste beeldende kunst NRC

Marlies Rohmer Architects & Urbanists sluit het jaar goed af met een vermelding in de jaarlijst van NRC. In het overzicht van de mooiste kunstwerken, gebouwen, fotografie en design van 2016, staat What Happened to my Buildings, het boek van Marlies Rohmer, Hilde de Haan en Jolanda Keesom (NAI/010), in de top 5 in de categorie architectuur van Tracy Metz!

Bekijk hier de volledige lijst

 

MR A&U bij laatste vier voor Tender Spaarndammerbuurt

De combinatie de Nijs & Marlies Rohmer Architects & Urbanists is bij  de laatste vier geëindigd bij de tender voor de ontwikkeling en realisatie van een nieuwbouwproject in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam. Wij zijn trots op het resultaat. De buurt wordt gekenmerkt door de onvolprezen Amsterdamse School-architectuur, Marlies Rohmer Architects & Urbanists heeft in deze buurt ook al een bijdrage geleverd met het project Houthaven.

 

Interviews What Happened to my Buildings

Het uitkomen van What Happened to my Buildings op 2 december is niet onopgemerkt gebleven; Marlies Rohmer is zowel in het programma Opium op Radio 4,  Nooit Meer Slapen op Radio 1, Spijkers met Koppen op radio 2 en in Tijd voor Max Radio 5 te gast geweest om te vertellen over haar onderzoek en het boek dat hier van is gemaakt i.s.m Hilde de Haan en Jolande Keesom.

Luister hier het interview in Opium terug
Luister hier het interview in Nooit Meer Slapen terug
Luister hier het interview in Spijkers met Koppen terug
Luister hier het interview in Tijd voor Max terug

 

 

Marlies Rohmer te gast bij Opium Radio (4) op 30 november

Op 30 november zal Marlies Rohmer worden geïnterviewd over haar boek What Happened to my Buildings in het radioprogramma Opium. Stem je radio om 22:30 af op Radio 4 om live mee te luisteren!

Klik hier om de uitzending terug te luisteren

 

MR A&U bouwt eerste Maggie's Centre Nederland

Sinds 1996 worden er in het Verenigd Koninkrijk Maggie’s Centres gebouwd; plekken waar kankerpatiënten terecht kunnen voor steun, informatie en praktisch advies. Maries Rohmer Architects & Urbanists is samen met Piet Oudolf geselecteerd om het eerste Maggie’s Centre in Nederland te bouwen. Maggie was de echtgenote van de architectuurcriticus en landschapsarchitect Charles Jencks, die zich persoonlijk met deze centra bezighoudt. Eerdere centra zijn voornamelijk in de UK gebouwd door o.a. OMA, Zaha Hadid en Gehry.

 

Boekpresentatie What Happened to my Buildings op 2 december in Pakhuis de Zwijger

Op 2 december om 16:00 wordt het boek What Happened to my Buildings gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Onder de bezielende leiding van Tracy Metz wordt gesproken met de makers van het boek, experts op het gebied van materialen, buitenruimte en regelgeving én met bewoners en opdrachtgevers van diverse projecten van Marlies Rohmer. Het boek is tijdens en na de presentatie natuurlijk te koop in de zaal. Meld je snel aan want de plaatsen zijn beperkt! Aanmelden

 

Nieuwe opdracht: Kerk Onderdendam

Marlies Rohmer Architects & Urbanists is met enthousiasme begonnen aan een nieuwe opdracht: de herbestemming van de monumentale gereformeerde kerk in Onderdendam, provincie Groningen. De kerk zal in de toekomst niet alleen gebruikt gaan worden als kerk maar ook als culturele ruimte en expositieruimte. Ook zullen er een brasserie en 2 of 3 erfgoedlogies worden gesitueerd.

 

Geselecteerd voor Vossius Gymnasium te Amsterdam!

Met trots laten we weten dat Marlies Rohmer Architects & Urbanists de architectenselectie van het Vossius Gymnasium heeft gewonnen. Het monumentale schoolgebouw aan de Messchaertstraat wordt uitgebreid met ondergrondse gymzalen die ook door het verenigingsleven gebruikt zullen gaan worden in de avonduren en het weekend. De hierdoor ontstane vrijkomende ruimte zal worden ingezet voor uitbreiding van onderwijsfaciliteiten. Maar niet alleen dat, het gymnasium krijgt een nieuw elan en een fris schoolklimaat.

 

 

Fusion genomineerd voor Aga Khan Award for Architecture

Multicultureel centrum Fusion is genomineerd voor de Aga Khan Award for Architecture. Een internationale prijs die driejaarlijks wordt uitgereikt.  Met deze prijs wil de organisatie van de Aga Khan award initiatieven van over de hele wereld aanmoedigen die tegemoet komen aan de behoeften en verwachtingen van gemeenschappen waar moslims een belangrijk deel van uitmaken.

 

What Happened to my Buildings

Wat doe je als architect wanneer je vak lijkt te zijn afgeschaft en je weleens wilt weten wat er deugt van wat je hebt gebouwd? Marlies Rohmer koopt een busje, plakt er in koeienletters ‘What happened to?’ op en rijdt langs 25 gebouwen waarvan ze ooit grote verwachtingen had. Ze spreekt uitgebreid met de opdrachtgevers, bewoners en gebruikers. Dat resulteert in een soms ontroerende, vaak hilarische en altijd leerzame ontdekkingstocht naar wat werkelijk telt in de architectuur.

Hilde de Haan en Jolanda Keesom plaatsen deze lessen in een breder kader van bouwen, wonen en sleutelen aan steden. Bij concrete voorbeelden uit het onderzoek van Rohmer stellen zij vragen die iedereen aangaan: wat maakt het uit hoe een architect inspeelt op de omgeving, welke gevelmaterialen die kiest, hoeveel aandacht de buitenruimte krijgt of hoe het interieur wordt ingedeeld? En welke rol speelt de regelgeving?

 

Marlies Rohmer voorzitter jury ARC Awards 2016

Marlies Rohmer vormt samen met Fransje Sprunken, Ninke Happel en Harm Tilman de jury voor de ARC16 Architectuur Award. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur. De prijs wordt uitgereikt op 17 november 2016. De deadline voor inschrijvingen is 26 augustus 2016.

Klik hier voor meer informatie over de ARC Awards

 

Campus Tichelrij St. Truiden (BE) opgeleverd

De campus Tichelrij aan de Jodenstraat in Sint-Truiden (BE) is een van de vier scholen die op dit moment door ons in België worden gerealiseerd. Het nieuwe complex voor voortgezet onderwijs van 2500 m2 is geïntegreerd in de bestaande campus. Het opgetilde gebouw, met daaronder een overdekte speelplaats, ontmoetingsplek en een polyvalente ruimte zal tevens de nieuwe poort en toegang tot de campus vormen. Het gebouw is in januari 2016 opgeleverd.

Bekijk een filmpje over de scholen die worden gebouwd in België
Bekijk hier het project

 

Start bouw KJC & MFS Heliomare Heemskerk

De bouw van KJC Heliomare met school voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs gecombineerd met een gemeentelijke MultiFunctionele Sportaccommodatie met vier sportzalen en een zwembad (MFS) is begonnen en kan online via een webcam worden gevolgd. Cees Raaymakers van Heliomare: ‘Voor de kinderen en jongeren die bij Heliomare onderwijs volgen en revalideren is er eindelijk uitzicht op een prachtig en kwalitatief goed gebouw met onderwijs, revalidatie en sport op één locatie. En niet onbelangrijk: de bouwsom is binnen het beschikbare budget gebleven’. Het complex van 12.000 m2 wordt na de zomervakantie 2017 in gebruik genomen.

Bekijk hier de bouw via de webcam
Bekijk hier ons project

 

Werk Marlies Rohmer in tentoonstelling '100 jaar inspiratie' Arcam

In de tentoonstelling ‘100 jaar inspiratie’ van Architectuurcentrum Amsterdam die op 14 april om 16:00 wordt geopend, wordt in woord en beeld gekeken naar de invloed van de Amsterdamse School op hedendaagse architecten. Dit wordt onder andere gedaan aan de hand van een project van MR A&U; Brede School Houthaven, het kopgebouw van Eiland 3 van de Houthavens dat met zijn imposante voorkomen, materiaal- en kleurgebruik aansluit op de rijke traditie van de Amsterdamse School. Na de opening zal Marlies Rohmer om 20:00 een lezing geven over de Amsterdamse School als inspiratiebron.

Bekijk hier het project

Lees hier meer over de tentoonstelling

 

What happened to.. Dobbelmanterrein Nijmegen

Sinds enkele jaren is Marlies Rohmer bezig met het project ‘What happened to..’ een terugblik op haar werk van de afgelopen dertig jaar: hoe is het de projecten vergaan nadat ze zijn opgeleverd? Het Dobbelmanterrein bijvoorbeeld. MR A&U ontwierp in samenspraak met de bewoners een transformatie van het terrein waar vroeger een wasmiddelenfabriek op gevestigd was. De weerslag van het onderzoek zal in de vorm van een boek in het najaar verschijnen bij uitgeverij NAI010.

Bekijk hier het project What happened to..

Bekijk hier het project Dobbelmanterrein

 

Bijdrage Marlies Rohmer aan The City at Eye level

In februari is de tweede editie van ‘The City at Eye Level’ verschenen. Een onderzoek naar de beleving van de stad op ooghoogte. Marlies Rohmer heeft een bijdrage geleverd aan het boek. Met haar project ‘What happened to’ biedt zij een interessant perspectief op de vraag hoe de gebouwen van MR A&U in de loop der tijd in de stad zijn verankerd.

Lees het interview hier

klik hier om het boek te downloaden

 

Marlies Rohmer werkt mee aan Zuidas ontwerplab

In januari en februari zijn er door Architectuurcentrum Amsterdam een drietal ontwerplabs georganiseerd tijdens de tentoonstelling WHAT? Work Home Apart Together. Marlies Rohmer werd gevraagd mee te werken aan deze ontwerplabs vanwege haar ruime ervaring in het ontwerpen van woningbouw en scholen. Op 26 februari vond het slotdebat plaats in Infinity, het voormalige ING House, waarin gesproken werd over de vraag hoe wonen en werken samen gebracht kunnen worden.

 

 

Interview met Marlies Rohmer in 'Brick, An Exacting Material'

Jan Peter Wingerder heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de vormentaal van materiaal. Er is nu ook een boek met de neerslag van dit onderzoek verschenen: ’Brick, An Exacting Material’ waarin het gebruik van baksteen centraal staat. Het onderwerp wordt aan de hand van interviews, beeldmateriaal en voorbeelden belicht. Marlies Rohmer is geïnterviewd voor het boek; zij vertelt aan de hand van twee projecten; Bloemhof en Fusion, over haar visie op het gebruik van baksteen.

Bekijk hier het project Fusion

Bekijk hier het project Bloemsingel

Lees hier het interview