Nieuws

Marlies Rohmer over het herstel van de Notre-Dame in Trouw

De vraag op welke manier de Notre-Dame hersteld moet worden, houdt architecten over de hele wereld bezig. Henny de Lange sprak voor het dagblad Trouw met enkele Nederlandse architecten, waaronder Marlies Rohmer, over hun ideeën met betrekking tot de reconstructie van de kathedraal. Het devies van Marlies Rohmer: stevige jongens moeten ook stevig aangepakt worden.

Lees hier het artikel

 

Een oud loeder in Onderdendam. Interview met Marlies Rohmer

In het tijdschrift Oude Groninger Kerken, een uitgave van de gelijknamige stichting, is Marlies Rohmer geïnterviewd door Tjitske Zuiderbaan over de kerk in Onderdendam. MR A&U heeft daar in opdracht van de stichting Oude Groninger Kerken een herbestemmingsplan voor ontworpen. In het artikel geeft zij haar visie op de omgang met bestaande (monumentale) gebouwen. De kerk Onderdendam noemt zij een ‘oud loeder dat zich niet zomaar laat bedwingen’.

Lees hier het artikel

 

Marlies Rohmer bij Van Eesteren Gesprek

Op 26 februari neemt Marlies Rohmer deel aan het Van Eesteren Gesprek ‘Architect of Actietect’. In deze avond staat het werk van Van Eyck centraal, met name de manier waarop hij met zijn ontwerpen tot interactie en spel probeerde uit te nodigen. Zowel Peter Beek (bewegingswetenschapper) en Marlies Rohmer zullen een toelichting geven en de werkingskracht van de beoogde interactie van Van Eyck onderzoeken.
Het gesprek vangt aan om 20:00, toegang is gratis (met ticket).

Klik hier voor meer informatie

 

Tegelproject Vossius Gymnasium Amsterdam

Leerlingen van het Vossius Gymnasium in Amsterdam kregen de unieke kans om een bijdrage te leveren aan het ontwerp van de nieuwe gevel van hun schoolgebouw in Amsterdam. Onder leiding van kunstenares Bien van Heek en docent handvaardigheid Lieke Lonnissen schilderden ze vossen op tegels die zullen worden opgenomen in de gevel van het monumentale pand.

 

Waterwoningen geëxposeerd in Beijing

Het project Waterwoningen IJburg kan al sinds de oplevering in 2011 rekenen op veel internationale belangstelling; zo werd het van september tot december 2018 in het kader van Beijing International Design week in 798 art area geëxposeerd op de tentoonstelling ‘Urban Spirit: contemporary Public Design archives’. In deze tentoonstelling, die door ruim 30.000 belangstellenden werd bezocht, stonden projecten centraal die duurzame oplossingen bieden voor hedendaagse stedelijke problematiek.

Bekijk hier het project

 

Een nieuw dieptepunt: Vossius Gymnasium

Voor de uitbreiding van het Vossius Gymnasium is het dieptepunt tegelijk een hoogtepunt: de bouwput voor de ondergrondse sportzalen heeft het diepste punt bereikt. Het wordt prachtig uitgelicht tijdens de donkere dagen.

 

What Happened to my Buildings in de Volkskrant

Cabaretier Jasper van Kuijk fileert wekelijks in de Volkskrant denkfouten in hedendaagse ontwerpen. Hoewel hij kritisch is over architecten in het algemeen: “die zijn er doorgaans beter in om middels hun gebouw voor te schrijven hoe mensen zich volgens hen zouden moeten gedragen’, noemt hij What Happend to my buildings ‘geweldig’. Benieuwd hoe Marlies Rohmer zich onderscheidt van haar beroepsgroep?

Lees hier het artikel van Jasper van Kuijk
Lees hier meer over What Happened to my Buildings

 

KJC Heliomare genomineerd voor twee prijzen

Het KJC/MFS in Heemskerk is twee keer genomineerd: als zorggebouw van het jaar (Architectenweb Awards) en voor de Reynaers Projectprijs 2018.
De jury van de Architectenweb Awards over het project: ‘Het is een gebouw dat vrolijke elementen combineert met een zeer rationele ordening van het programma. Een gebouw dat energie geeft.’

Lees hier wat de jury schrijft over het project
Klik hier om het project te bekijken

 

Tender Zeist gewonnen

De combinatie Van Wanrooij en Marlies Rohmer Architects & Urbanists heeft wederom tot een mooi resultaat geleid: gezamenlijk hebben zij de tender gewonnen voor het project de Geiserhof in Zeist: een intieme hof met appartementen en grondgebonden woningen als fijnmazig invulling in het stedelijk weefsel.

 

Bouw transformatie uitbreiding Vossius gestart

In de zomer is de bouw gestart van de uitbreiding van het monumentale schoolgebouw van het Vossius Gymnasium in Amsterdam. De school wordt uitgebreid met (ondergrondse) sportzalen en een studiecentrum. De hierdoor ontstane ruimte in het huidige gebouw zal worden ingezet voor uitbreiding van een nieuwe kantine en onderwijsfaciliteiten. Het gymnasium krijgt hiermee een nieuw elan.
De eerste fase wordt in het voorjaar van 2019 opgeleverd.

 

Lezingen en exposities

In de expositie van Citscapes Foundation: ‘POETICS OF SPACE’ zijn enkele schetsen van Marlies Rohmer geëxposeerd. Verder wordt ons project Waterwoningen op dit moment in Bejing geëxposeerd op de Urban Spirit: contemporary Public Design archives. Eveneens spreekt Marlies Rohmer op 25 oktober op de Hausboot Konferenz in Hamburg over de waterwoningen.

 

KJC Heliomare in Schooldomein

In het tijdschrift Schooldomein stond in april 2018 een uitgebreid artikel over Heliomare, het door MR A&U ontworpen Kind-JeugdCentrum dat vorig jaar is opgeleverd. Benieuwd naar de ervaringen van de  opdrachtgever en aannemer met de samenwerking met Marlies Rohmer? En wat Marlies Rohmer zelf over het project vertelt?

Lees hier een beknopte versie van het artikel
Lees hier de digitale versie van het tijdschrift

 

Overleg Marlies Rohmer en Charles Jencks

Tijdens een bezoek aan verschillende Maggie’s centers in Londen en Manchester, heeft Marlies Rohmer uitgebreid gesproken met Charles Jencks over het ontwerp van het eerste Maggie’s center in Nederland dat door MR A&U wordt ontworpen. Genoeg inspiratie om weer verder te werken aan deze gevoelige en mooie opgave!

Lees hier meer over het Maggie’s center Nederland

 

Spraakmakers Radio 1: Vrouwen in Architectuur

Internationale vrouwendag was aanleiding voor Tracy Metz om tijdens het radioprogramma Spraakmakers, waarin zij elke dinsdag te gast is, aandacht te besteden aan vrouwen in architectuur. Zoals in zoveel beroepen krijgen ook in deze branche vrouwen minder geld en erkenning dan hun mannelijke collega’s. Marlies Rohmer werd genoemd als voorbeeld van groot vrouwelijk talent in Nederland.

Bekijk hier het fragment terug

 

Werk Marlies Rohmer in tentoonstelling POETICS OF SPACE

StadsSalon heeft haar bijzondere stijlkamers opengesteld voor de expositie van Citscapes Foundation: ‘POETICS OF SPACE’. In de monumentale en tegelijkertijd huiselijke setting van StadsSalon zal een selectie van experimentele architectuurtekeningen- en objecten worden getoond, waaronder enkele schetsen van Marlies Rohmer.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists