Nieuws

Bewonersinspraak in tijd van corona

MRA&U doet in opdracht van de Gemeente Heemskerk een verdichtingsstudie van het gebied De Velst. Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk een informatiebijeenkomst te organiseren voor honderden omwonenden. In plaats daarvan is er een video gemaakt waarin onder andere Marlies Rohmer vertelt over het ontwerp. Bewoners kunnen hun mening schriftelijk geven.

Bekijk hier de video

 

Brede school Meervoud in tentoonstelling ARCAM

Van 9 juni tot 15 november 2020 is in Architectuur Centrum Amsterdam de fototentoonstelling ‘Am I an Ornament?’ te bezichtigen. In deze tentoonstelling onderzoekt Arcam in het Hildo Krop jubileumjaar de betekenis van het ornament nu en in de toekomst aan de hand van 15 recente Amsterdamse projecten. Een van deze projecten is de door MRA&U ontworpen Brede School het Meervoud.

Lees hier meer over de tentoonstelling

 

Marlies Rohmer voorzitter jury Rietveldprijs

De jury voor de komende editie van de Rietveldprijs is bekend. Marlies Rohmer is voorzitter, de overige leden zijn architect Machiel Spaan, restauratiearchitect Alenca Mulder en publicist Marit Overbeek. Zij duiken de komende maanden in de bouwoogst van de afgelopen drie jaar. Eind mei maken ze bekend welke projecten genomineerd zijn voor de Publieksprijs. In het najaar wijzen ze een winnaar aan.

Lees hier meer over de Rietveldprijs

 

Sportblok Groningen in Vorteile: Das Backstein-Magazin

Het Duitse blad Vorteile, dat volledig gewijd is aan baksteenarchitectuur, besteedt in het nieuwste nummer aandacht aan het project ‘Sportblok Groningen’. Het wordt als voorbeeld aangehaald van de veelzijdigheid van het gebruik van baksteen. In dit project is baksteen ingezet voor een sierlijke gevel, die zonder ramen toch daglicht binnenlaat.

Bekijk het project hier

 

Waterwoningen in fotoserie The Guardian

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Sea change: Flood resilient Architecture fot the 21st Century is at the Roca London Gallery’, die momenteel in Londen plaatsvindt, publiceerde The Guardian een fotoserie van Floating villages en amphibious houses; architectonische oplossingen voor stedelijke overstromingen. In het artikel komen naast het project ‘Floating Houses IJburg’ van MR A&U ook projecten van onder andere Zaha Hadid Architects en BIG-Bjarke Ingels Group voorbij.

Lees hier het artikel

 

Waterwoningen IJburg in expositie ‘Sea Change: Flood resilient Architecture for the 21st Century’ Londen

Op 6 februari 2020 vindt de opening van de tentoonstelling ‘Sea Change: Flood Resilient Architecture for the 21st Century’ plaats in de Roca Gallery in Londen. In deze tentoonstelling wordt onderzocht hoe architectuur zich aanpast aan klimaatverandering, en dan met name stedelijke overstromingen, aan de hand van projecten van toonaangevende architecten van over de hele wereld die zich bezighouden met overstromingsbestendige architectuur, waaronder Marlies Rohmer Architects & Urbanists, Zaha Hadid Architects en BIG.

klik hier voor meer informatie

 

Marlies Rohmer met Sportblok Groningen in "Breaking Ground: Architecture by Women'

Marlies Rohmer is met het project Sportblok Groningen opgenomen in ‘Breaking Ground: Architecture by Women’, een boek waarin aandacht wordt besteed aan door vrouwen ontworpen projecten die wereldwijd zijn opgevallen.
Over het boek, dat is samengesteld door de in Londen gevestigde uitgeverij Phaidon schrijft de pers: “Breaking Ground: Architecture by Women marks and celebrates women’s roles in the architectural world, and presents a glorious visual manifesto of more than 180 exceptional buildings from around the world.” —ELLE Decoration
“A compelling and visually powerful introduction to the strength and variety of the groundbreaking work of over a century of outstanding female architects.” —Morning Star

Lees hier meer over het boek
Bekijk hier het project

 

 

 

Waterwoningen in Detail Magazine DE

Hoe Nederland zich beschermt tegen het omliggende water, is al lange tijd een inspiratie voor vele andere landen. De stijgende zeespiegel is een probleem dat door klimaatverandering steeds urgenter wordt. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat ons project Waterwoningen al jaren ons meest gepubliceerde project is. In de recente editie van het Duitse tijdschrift Detail wordt onder andere aan de hand van de door MR A&U ontworpen drijvende woningen in IJburg uiteengezet welke architectonische benaderingen oplossingen kunnen bieden bij overstromingsrisico’s.

Lees hier het artikel

 

Artikel Sportheldenbuurt op Planur-E

Marlies Rohmer is supervisor van de eerste woonbuurt op Zeeburgereiland in Amsterdam: de ‘sportheldenbuurt’. Over deze buurt is een uitgebreid artikel verschenen, geschreven in samenwerking met Peter Paul Witsen en Iris van der Helm. Benieuwd hoe Marlies Rohmer ontwerpmiddelen heeft ingezet om een levendige straatcultuur los te maken waarbij de anonimiteit van de grote stad is vermeden?

Lees hier het artikel

 

Marlies Rohmer over het herstel van de Notre-Dame in Trouw

De vraag op welke manier de Notre-Dame hersteld moet worden, houdt architecten over de hele wereld bezig. Henny de Lange sprak voor het dagblad Trouw met enkele Nederlandse architecten, waaronder Marlies Rohmer, over hun ideeën met betrekking tot de reconstructie van de kathedraal. Het devies van Marlies Rohmer: stevige jongens moeten ook stevig aangepakt worden.

Lees het artikel hier

 

Een oud loeder in Onderdendam. Interview met Marlies Rohmer

In het tijdschrift Oude Groninger Kerken, een uitgave van de gelijknamige stichting, is Marlies Rohmer geïnterviewd door Tjitske Zuiderbaan over de kerk in Onderdendam. MR A&U heeft daar in opdracht van de stichting Oude Groninger Kerken een herbestemmingsplan voor ontworpen. In het artikel geeft zij haar visie op de omgang met bestaande (monumentale) gebouwen. De kerk Onderdendam noemt zij een ‘oud loeder dat zich niet zomaar laat bedwingen’.

Lees hier het artikel

 

Marlies Rohmer bij Van Eesteren Gesprek

Op 26 februari neemt Marlies Rohmer deel aan het Van Eesteren Gesprek ‘Architect of Actietect’. In deze avond staat het werk van Van Eyck centraal, met name de manier waarop hij met zijn ontwerpen tot interactie en spel probeerde uit te nodigen. Zowel Peter Beek (bewegingswetenschapper) en Marlies Rohmer zullen een toelichting geven en de werkingskracht van de beoogde interactie van Van Eyck onderzoeken.
Het gesprek vangt aan om 20:00, toegang is gratis (met ticket).

Klik hier voor meer informatie

 

Tegelproject Vossius Gymnasium Amsterdam

Leerlingen van het Vossius Gymnasium in Amsterdam kregen de unieke kans om een bijdrage te leveren aan het ontwerp van de nieuwe gevel van hun schoolgebouw in Amsterdam. Onder leiding van kunstenares Bien van Heek en docent handvaardigheid Lieke Lonnissen schilderden ze vossen op tegels die zullen worden opgenomen in de gevel van het monumentale pand.

 

Waterwoningen geëxposeerd in Beijing

Het project Waterwoningen IJburg kan al sinds de oplevering in 2011 rekenen op veel internationale belangstelling; zo werd het van september tot december 2018 in het kader van Beijing International Design week in 798 art area geëxposeerd op de tentoonstelling ‘Urban Spirit: contemporary Public Design archives’. In deze tentoonstelling, die door ruim 30.000 belangstellenden werd bezocht, stonden projecten centraal die duurzame oplossingen bieden voor hedendaagse stedelijke problematiek.

Bekijk hier het project

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists