Nieuws

Een nieuw dieptepunt: Vossius Gymnasium

Voor de uitbreiding van het Vossius Gymnasium is het dieptepunt tegelijk een hoogtepunt: de bouwput voor de ondergrondse sportzalen heeft het diepste punt bereikt. Het wordt prachtig uitgelicht tijdens de donkere dagen.

 

What Happened to my Buildings in de Volkskrant

Cabaretier Jasper van Kuijk fileert wekelijks in de Volkskrant denkfouten in hedendaagse ontwerpen. Hoewel hij kritisch is over architecten in het algemeen: “die zijn er doorgaans beter in om middels hun gebouw voor te schrijven hoe mensen zich volgens hen zouden moeten gedragen’, noemt hij What Happend to my buildings ‘geweldig’. Benieuwd hoe Marlies Rohmer zich onderscheidt van haar beroepsgroep?

Lees hier het artikel van Jasper van Kuijk
Lees hier meer over What Happened to my Buildings

 

KJC Heliomare genomineerd voor twee prijzen

Het KJC/MFS in Heemskerk is twee keer genomineerd: als zorggebouw van het jaar (Architectenweb Awards) en voor de Reynaers Projectprijs 2018.
De jury van de Architectenweb Awards over het project: ‘Het is een gebouw dat vrolijke elementen combineert met een zeer rationele ordening van het programma. Een gebouw dat energie geeft.’

Lees hier wat de jury schrijft over het project
Klik hier om het project te bekijken

 

Tender Zeist gewonnen

De combinatie Van Wanrooij en Marlies Rohmer Architects & Urbanists heeft wederom tot een mooi resultaat geleid: gezamenlijk hebben zij de tender gewonnen voor het project de Geiserhof in Zeist: een intieme hof met appartementen en grondgebonden woningen als fijnmazig invulling in het stedelijk weefsel.

 

Bouw transformatie uitbreiding Vossius gestart

In de zomer is de bouw gestart van de uitbreiding van het monumentale schoolgebouw van het Vossius Gymnasium in Amsterdam. De school wordt uitgebreid met (ondergrondse) sportzalen en een studiecentrum. De hierdoor ontstane ruimte in het huidige gebouw zal worden ingezet voor uitbreiding van een nieuwe kantine en onderwijsfaciliteiten. Het gymnasium krijgt hiermee een nieuw elan.
De eerste fase wordt in het voorjaar van 2019 opgeleverd.

 

Lezingen en exposities

In de expositie van Citscapes Foundation: ‘POETICS OF SPACE’ zijn enkele schetsen van Marlies Rohmer geëxposeerd. Verder wordt ons project Waterwoningen op dit moment in Bejing geëxposeerd op de Urban Spirit: contemporary Public Design archives. Eveneens spreekt Marlies Rohmer op 25 oktober op de Hausboot Konferenz in Hamburg over de waterwoningen.

 

KJC Heliomare in Schooldomein

In het tijdschrift Schooldomein stond in april 2018 een uitgebreid artikel over Heliomare, het door MR A&U ontworpen Kind-JeugdCentrum dat vorig jaar is opgeleverd. Benieuwd naar de ervaringen van de  opdrachtgever en aannemer met de samenwerking met Marlies Rohmer? En wat Marlies Rohmer zelf over het project vertelt?

Lees hier een beknopte versie van het artikel
Lees hier de digitale versie van het tijdschrift

 

Overleg Marlies Rohmer en Charles Jencks

Tijdens een bezoek aan verschillende Maggie’s centers in Londen en Manchester, heeft Marlies Rohmer uitgebreid gesproken met Charles Jencks over het ontwerp van het eerste Maggie’s center in Nederland dat door MR A&U wordt ontworpen. Genoeg inspiratie om weer verder te werken aan deze gevoelige en mooie opgave!

Lees hier meer over het Maggie’s center Nederland

 

Spraakmakers Radio 1: Vrouwen in Architectuur

Internationale vrouwendag was aanleiding voor Tracy Metz om tijdens het radioprogramma Spraakmakers, waarin zij elke dinsdag te gast is, aandacht te besteden aan vrouwen in architectuur. Zoals in zoveel beroepen krijgen ook in deze branche vrouwen minder geld en erkenning dan hun mannelijke collega’s. Marlies Rohmer werd genoemd als voorbeeld van groot vrouwelijk talent in Nederland.

Bekijk hier het fragment terug

 

Werk Marlies Rohmer in tentoonstelling POETICS OF SPACE

StadsSalon heeft haar bijzondere stijlkamers opengesteld voor de expositie van Citscapes Foundation: ‘POETICS OF SPACE’. In de monumentale en tegelijkertijd huiselijke setting van StadsSalon zal een selectie van experimentele architectuurtekeningen- en objecten worden getoond, waaronder enkele schetsen van Marlies Rohmer.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling

 

Tender Leidsche Rijn Centrum Oost Utrecht gewonnen!

Goed nieuws: de combinatie Van Wanrooij, Dok Architecten en Marlies Rohmer Architects & Urbanists heeft de prijsvraag voor woningbouw in de wijk Leidsche Rijn Centrum in Utrecht gewonnen. Door MR A&U en Dok Architecten zijn er gevarieerd samengestelde bouwblokken ontworpen met voornamelijk stedelijke eengezinswoningen. Coenen & Co (Willem Lucassen) is de stedenbouwkundige en supervisor.

 

Marlies Rohmer geïnterviewd tijdens uitreiking Zuiderkerkprijs 2017

Tijdens de twintigste uitreiking van de Zuiderkerkprijs 2017 werd Marlies Rohmer, zelf meervoudig winnaar van deze Amsterdamse prijs voor het beste woongebouw, geïnterviewd. Zij reflecteerde op de gewichtigheid van het winnen van prijzen: heeft een ‘prijskonijn’ als Marlies Rohmer met meer dan vijftig prijzen en nominaties het makkelijker in het huidige bouwklimaat?

 

Studenten Stylos TU Delft interviewen Marlies Rohmer

In het nieuwe nummer van Pantheon is een interview met Marlies Rohmer gepubliceerd. Julia Kapinga sprak met Marlies Rohmer over haar carrière; hoe zij op 27jarige leeftijd met de Gouden Gids onder haar arm met tomeloze energie en ondernemingslust als architect begon en hoe zij nu na 30 jaar terugkijkt op het vak en de vele projecten die zij heeft ontworpen. Ook wordt er in het artikel stilgestaan bij belangrijke lessen die zij tijdens haar loopbaan heeft geleerd.

Lees het artikel hier

 

 

Sportblok Violenstraat Groningen genomineerd voor Fritz Höger Award 2017!

Het Sportblok Violenstraat in Groningen is genomineerd voor de Fritz Höger Award, een prijs voor baksteenarchitectuur. MR A&U laat met dit ontwerp, dat al eerder in de prijzen is gevallen, zien hoe baksteen op een originele manier ingezet kan worden voor een opvallend sierlijk golvende gevel die zowel daglicht binnenlaat als privacy waarborgt.
Het is de tweede keer dat MR A&U genomineerd is voor de Fritz Höger Award. In 2014 werd Bloemhof, eveneens in Groningen, genomineerd in de categorie woningbouw. De prijsuitreiking vindt op 6 oktober plaats in Berlijn.

Bekijk hier het sportblok Violenstraat
Bekijk hier Bloemhof Groningen

 

Kind-Jeugdcentrum & Multifunctionele Sportaccommodatie Heliomare in gebruik genomen

In Heemskerk kunnen kinderen voor onderwijs en/of revalidatiebehandelingen nu terecht in een door Marlies Rohmer Architects & Urbanists ontworpen gebouw. In dit centrum waarin alle diensten rondom kinderen met een beperking zijn gecombineerd,  is het handschrift van MR A&U te herkennen door opvallende baksteenpatronen en bijzondere ramen die het gebouw zowel een robuust als een open en speels karakter geven.

Bekijk hier het project

 

Feestelijke opening Bos & Lommerschool en Masterclass bouwen in baksteen

Op 30 juni is de nieuwe locatie van de Bos en Lommerschool in Amsterdam feestelijk geopend. De school is onderdeel van het project Bolo dat bestaat uit een school met voorschool, een gymzaal die door een aparte entree ook in de avonduren te gebruiken is, en 36 appartementen gesitueerd om een gemeenschappelijke daktuin.
Op 28 september zal Marlies Rohmer samen met Peter Jan Wingender en Bart van Kampen op deze locatie een masterclass bouwen in baksteen geven.

Bekijk hier het project
Lees hier meer over de KNB masterClass Baksteen

 

Lunch lecture TU Delft op 14 juni 2017

Op 14 juni 2017 geeft Marlies Rohmer een lunchlezing aan studenten van de TU Delft. De bijeenkomst, georganiseerd door de studievereniging van Bouwkunde, Stylos, vindt plaats in de Oostserre van de faculteit bouwkunde en is gratis toegankelijk. De voertaal van de lezing is Engels.

Klik hier voor meer informatie

 

Lezing Marlies Rohmer CAST in Cinecitta Tilburg

Op 8 juni 2017 spreekt Marlies Rohmer om 19:30 op uitnodiging van het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) in Cinecitta in Tilburg over haar boek What Happened to my Buildings.  Als opmaat naar het Tilburgs Architectuur Film Festival wordt aansluitend op de lezing de film ‘The infinite happiness’ van het filmduo Bêka&Lemoine vertoond.

Klik hier voor inschrijving voor de lezing

 

Marlies Rohmer spreekt op Pecha Kucha Amsterdam

PechaKucha Amsterdam organiseert maandelijks bijeenkomsten waarin creatieve talenten vanuit binnen- en buitenland vertellen over hun werk in pechakucha-stijl: 20 slides x 20 seconden. Marlies Rohmer sprak op 10 mei over haar boek What Happened to my Buildings.

 

KNB Masterclass Baksteen met Marlies Rohmer e.a.

Niemand minder dan Marlies Rohmer: de ongekroonde koningin van de Nederlandse baksteenarchitectuur, geeft een masterclass bouwen in baksteen. Samen met Peter Jan Wingender en Bart van Kampen zal zij op uitnodiging van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek op 28 september 2017 een masterclass geven in haar recent opgeleverde (baksteen)project BOLO; een school en woningen te Amsterdam.

Bekijk hier het project
Klik hier voor meer informatie

 

 

Benefietgala Maggie's Center Groningen

Op 20 april vond in Wildlands Adventure Zoo in Emmen het Benefietgala ten behoeve van het  Maggie’s Center Groningen plaats. Het ontwerp dat Marlies Rohmer Architects & Urbanists voor dit project maakte, werd op deze avond aan alle aanwezigen door middel van een film getoond. Marlies Rohmer ontwerpt het eerste Maggie’s Center in Nederland samen met landschapsarchitect Piet Oudolf. Eerdere Maggie’s Centers werden o.a. ontworpen door Frank Gehry, Zaha Hadid en Rem Koolhaas.

Klik hier om het Maggie’s filmpje te bekijken
Klik hier voor een terugblik op het Maggie’s Benefietgala

 

Bouw KJC & MFS Heliomare Heemskerk in volle gang

De bouw van Kind-Jeugdcentrum Heliomare, met een school voor speciaal basis- en voortgezet onderwijs gecombineerd met een gemeentelijke multifunctionele sportaccommodatie is in volle gang. Het gebouw waarin kinderen en jongeren na de zomervakantie van 2017 terecht kunnen voor onderwijs, revalidatie en sport, begint langzaam gestalte te krijgen. Het imposante gebouw is robuust en door het prachtige baksteenmotief wordt zichtbaar dat het uitgewerkt is tot in het kleinste detail. De bouw is nog steeds via de webcam te volgen!

Bekijk hier de bouw via de webcam
Bekijk hier het project

 

What Happened to my Buildings in jaarlijst beste beeldende kunst NRC

Marlies Rohmer Architects & Urbanists sluit het jaar goed af met een vermelding in de jaarlijst van NRC. In het overzicht van de mooiste kunstwerken, gebouwen, fotografie en design van 2016, staat What Happened to my Buildings, het boek van Marlies Rohmer, Hilde de Haan en Jolanda Keesom (NAI/010), in de top 5 in de categorie architectuur van Tracy Metz!

Bekijk hier de volledige lijst

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists