WSST (WestSide STory), housing block

The wedge

WSST (‘West Side Story’) is an open-centred housing block adjacent to the city centre of Breda. It provides housing suitable for families with children. With two storeys plus a ridge roof volume, the low-rise part of the block has an architecture which echoes the small scale and the alignment of the adjacent streets. A taller section with apartments lies alongside the main road. Private gardens are situated on the outside of the tapering block, while the inside contains a spacious courtyard measuring 30m by 75m. The courtyard is designed as a collective garden for the residents. A roof overhang with columns marks the transition between the private and collective domains. This transitional area is one step higher than the courtyard, which has partly-submerged parking facilities built beneath it.

Colofon

Breda, NL, 2003-2008
Housing, Mixed use

brief
60 dwellings, commercial spaces and parking garage, Rotel site, Breda

client
V.O.F. Woningontwikkeling Haagpoort, Breda

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

design competition
Marlies Rohmer with Joost Mulders (coorporating architect)

design
Marlies Rohmer

team
Michiel van Pelt
Chris van den Berk
Klaas Nienhuis
Jacqueline Hoefmans
Gieneke Pieterse

urban plan
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

structural engineer
Van Boxsel Bouwtechnisch Adviesbureau, Oosterhout

consulting offices
Van Boxsel Bouwtechnisch Adviesbureau, Oosterhout;
Reuser Technisch Adviesbureau, Den Bosch (bouwfysica);
Peutz, Zoetermeer (akoestiek, brandveiligheid)

building contractor
Moonen Bouwgroep, Breda

photography
René de Wit

design date
2003

completion
2008

area
GFA: 9000 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists