Dobbelman Site residential care complex

The Dobbelman Site residential care complex comprises 3 group dwellings for psycho-geriatric elderly residents, 20 units for ethnic minority elderly residents, 6 units for mentally handicapped occupants and 6 units for occupants with physical handicaps. The simple, robust volume of the building with deeply recessed window frames accords with the industrial character of the former factory site. The two huge, round columns under the overhangs of the ‘factory street’ (the communal courtyard) have a tripartite function: structural, as shells around the escape stairs and as poster pillars. 
The building is spatially organized so as to foster contact between residents. The four storeys of the residential care complex are arranged around collective gardens: an outdoor area at ground level, and glazed winter gardens on the first floor and above. The apartment kitchens are grouped around this collective zone. With its ambulatory, the building cites the cloister typology. In this instance, however, the ambulatory opens along one side onto the collective outdoor area, the ‘factory street’, thereby literally staying in contact with the outside world.

Colofon

Nijmegen, NL, 2003-2007
Healthcare, Highlights

brief
care-complex for 3 group homes for psycho geriatric elderly, housing for 20 elderly immigrant, 6 homes for the mentally disabled, 6 dwellings for disabled and parking, Dobbelmanterrein, Nijmegen

client
Talis Woondiensten, Nijmegen

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

design
Marlies Rohmer

team
Floris Hund (medewerkend architect)
Lennaart Sirag (medewerkend architect)
Simone van den Brink (senior coördinator)
Joost Kolk (junior coördinator)
Charles Hueber
Irene Zandhuis

urban masterplan
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

building engineer
Adams Bouwadviesbureau, Druten

climate advisor
W+R Installatieadviseurs Maarssen BV, Maarssen

building contractor
Bouwbedrijf Van Grunsven, Erp

photography
Michael van Oosten
Marijke Mooy

design
2003

completion
2007

area 
GFA: 5400 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists