Residential building De Aker

Residential sculpture

The block of 33 apartments for the owner-occupied sector comes across as a work of sculpture, without a specific front or back. Seen from one direction, the building seems to consist entirely of masonry without windows. Seen from the waterside, however, it seems built entirely of glass. The building sinks halfway into the ground, which slopes down towards the water, so that the outdoor spaces on the ground floor take the form of ‘conversation pits’. This makes boundary between the private and public domains self-evident, without needing fences to separate them. The ground floor and first floor apartments are accessed from ground level, while the other floors are reached via a gallery on the third floor. Three apartments connect to the gallery in each bay: one upwards, one on the level and one down. A lift is located at one end of the building. The sawtooth plan shape, with its flapping wings, creates a quiet end of the building (the water-facing end is exposed to noise) and ensures complete privacy for the individual apartments.

Colofon

Amsterdam, NL, 1995-2000
Housing

brief
Aker, city district Osdorp Amsterdam, 33 33 apartments for the owner-occupied sector

client
WBV Het Oosten, Amsterdam

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

design
Marlies Rohmer

team
Floris Hund
Jan van Erven Dorens
Hans Van Meerwijk
Martin Koster

strucutral engineer
Bouwadviesbureau Strackee BV, Amsterdam

photography
Ger van der Vlugt

design date
1995

completion
1999-2000

area 
GFA: 3621 m2

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists