Transvaal Neighbourhood

Subtle transformation

The Transvaal Neighbourhood in The Hague is a typical working-class district. It borders on Hoefkade, a lively city street which, together with the street market, forms an important component of the neighbourhood. The Transvaal Neighbourhood has deteriorated economically in recent decades: many residents with sufficient resources have moved away to a new Vinex development, leaving a preponderance of low-income families including many immigrant minorities.
The district, built in the early twentieth century, is characterized by a homogenous pattern of parallel streets and perimeter blocks with little public open space. Our plan comprises several different types, including both rental sector and owner-occupied sector units: compact apartments, large family dwellings and housing for handicapped persons and the elderly in a residential care centre. The middle block of the three, the residential care centre, retreats from the building line so creating space for a plaza with playground amenities. Combined home/work units and a supermarket are situated on the market side of the area. The recessed entrances to the housing blocks create a transition between the private and public domains, thereby enhancing liveliness and public safety in the street. The housing blocks look like a single entity, but our use of architectural details such as alcoves and brickwork relief (following the example of the existing blocks) preserves the visual rhythm of the individual dwellings.

Colofon

Den Haag, NL, 2000-2005
Mixed use, Urban Design

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

design
Marlies Rohmer

team
Jan van Erven Dorens
René van der Horst
Charles Hueber
Cyrus Clark
Jannegien Luursema
Arjan van Ruyven
Martin Koster

client
Vestia, Den Haag Zuidoost

structural engineer
Broersma Adviesbureau, Den Haag

building contractor
Van Wijnen, Stolwijk

photography
Herman van Doorn
Luuk Kramer
Ad van Denderen

Van Kinderen en Kats

design date
2000

completion
2004-2005

area
GFA: 32.275 m2
1.335 m2 commercial spaces
8.875 m2 square

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists