Youth housing Oosterheem

Youth

The housing block in the Oosterheem estate in Zoetermeer consists of 125 compact social-sector apartments for young people. The apartments, on average about 50 m2 in floor area, are arranged back to back. This gives the block a sculptural appearance without an explicit front or rear facade. A monumental staircase forms the pivot of a cluster of twelve apartments. The staircase also functions as a collective outdoor space. The building system is designed for flexibility: removing a detachable wall converts two of the present apartments into a single larger one. Each apartment has a balconette, and a collective garden is provided at ground floor level. On the street side, a pavement bordered by low parapets forms an intermediate zone between the public and private domains. The facades incline forwards by 40 cm per storey, giving this zone a sheltered feeling. The sloping elevation also reflects differences in the size of the apartments. The apartments at one end of the block are served by a lift; these are larger than the others and have a collective terrace on the roof.
The facade filler panels of brickwork in a relief pattern were prefabricated in combination with concrete. The result is, paradoxically, a massive, richly detailed building which is at the same time a lightweight ‘Meccano model’ of filler panels framed by steel joists.

Colofon

Zoetermeer, NL, 1999-2004
Housing

brief
Oosterheem, Zoetermeer, 125 apartments for social rent Youth Housing 

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

design
Marlies Rohmer

team
Simone van den Brink met
Gerben Mienis
Karmen Prlic
Jette Lindquist
Martin Koster

client
De Goede Woning, Zoetermeer

urban plan
T.K.A., Almere

structural engineer
Ingenieursgroep Van Rossum, Amsterdam

building contractor
ERA Bouw BV, Zoetermeer

photography
Rob ‘t Hart

design date
1999

completion
2004

area
GFA: 9314 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists