De Zeester, residential care centre for persons with a mental handicap

De Zeester (‘The Starfish’) is an extension to the residential care centre for persons with a mental handicap on the Willem van der Bergh Site in Noordwijk. The building provides a range of daytime activities for the centre’s residents. We designed a compact, directionless, self-contained building with flexible use potential. The flexibility results from the robust column structure with a 7.2 m grid. The generic spaces can be merged and may be configured for use in various ways. The outdoor spaces and facility areas can provide for overflow or for alternate uses (e.g. additional group spaces). The outdoor spaces are contained within the overall envelope, making it unnecessary to fence them or the building in and thus avoiding an all too institutional appearance. At the same time, the building opens up visually to its environment: the surrounding landscape is effectively drawn in under the overhangs. 
The building’s compactness is intended to enhance the sense of shelter and intimacy of scale. The central circulation space is minimal (in the care sector every square metre counts). A double-height collective space with a skylight forms the striking centre of the building. Long, continuous corridors are avoided. On the first floor, a restaurant links to the central hall with which it shares a panoramic view of the surrounding country. The group spaces on the first floor have adjoining terraces in the form of enclosed patios. These are protected by a tall parapet, for the clients with the greatest disabilities cannot be allowed to leave the building. But there are porthole windows through which the users may enjoy contact with the outside world. There are only two types of window opening in the building; the double doors which open outwards into the outdoor spaces, and the pattern of ceramic porthole windows which are spread uniformly over the whole facade. An interesting detail is that the ceramic ‘rosettes’ that frame the portholes are hand-made by mentally handicapped workers. The 275 rosettes all show slight differences in colour and shape.

Colofon

Noordwijk, NL, 2003-2007
Healthcare, Highlights

brief
residential care centre for persons with a mental handicap at Willem van den Bergh terrain, Noordwijk.

client
´s Heerenloo West Nederland
Willem van den Bergh, Noordwijk

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

design
Marlies Rohmer

team
Floris Hund (collaborating architect)
Joost Mulders (collaborating architect)
Michiel van Pelt (project coördinator)
René van Zoeren
Klaas Nienhuis
Rebecca Bolwerk

urban (master)plan
Claus en Kaan architecten, Amsterdam

structural engineer
Adams Bouwadviesbureau, Druten

installation advisor
Caelum Energiemanagement, Zevenaar

photography
Scagliola en Brakkee
Luuk Kramer

design date
2003

completion
2007

area
GFA: 1170 m2