School complex De Vijver, Wateringseveld

Winner of Scholenbouwprijs (School Design Award) 2002
Winner of International Prize to the Best Architecture for Education 2003
Nominated Kinderarchitectuurprijs (Children Architecture Award) 2003

Documentary Gouden Piramide (Dutch)

Sports tower

The De Vijver school complex is a prominent structure amid the predominantly two-storey buildings of the Wateringsveld Vinex development in The Hague. The middle point of De Vijver is a sports tower which contains games rooms and a gym in a vertical stack, plus open basketball courts on the roof. The whole building is climbable via the stepped ‘grandstand’ (which doubles as a theatre and a covered bicycle shed) and the sports tower. The building invites children to exercise, so addressing the increasing problem of childhood obesity.
The games rooms and gym are acoustically detached from the classrooms. The grandstand and the entrance with games rooms, which can be merged to form an assembly hall with an elevated stage, form the central element of the complex connecting outside to inside. This is the primary place for encounter and communication.
The brief comprised a primary school with 28 classes and a day centre for children with multiple complex handicaps. Teaching in the primary school follows the Dalton method, whose key precepts are freedom of choice, the ability to work independently and cooperation. Alcoves are attached to the corridors, meeting the need for separate work/play locations. These are flexible in use and may be coupled to a classroom together with part of the corridor. Within the formal main circulation structure of the building, designed to provide easy orientation, there is an informal circuit – a world waiting to be discovered. Some spaces are accessible only to children, such as the room under the grandstand.

Colofon

Den Haag, NL, 1998-2001
Public Buildings, Schools

brief
primary school for 28 groups and day centre for children with multiple complex handicaps, with swimming pool, Wateringseveld, Den Haag

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

design
Marlies Rohmer

team
Jan van Erven Dorens
Rob Hulst
Sander Hazevoet
Floris Hund
Holger Buttner
Gerben Mienis
Martin Koster

clients
Dienst OC&W, Den Haag

structural engineer
Bouwkundig Adviesbureau Van Rossum, Amsterdam

building contractor
Bouw- en aannemersbedrijf Schouten BV, Leidschendam

photography
Teo Krijgsman
Christian Richters
Kees Rutten
Marlies Rohmer

design
1998

completion
2001

area 
GFA: 5.098 m2

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists