Clip-on houses

The underlying idea of the clip-on houses in Lelystad is to provide customized housing for low-budget owners. The plan consists of a basic house with 100 square metres floor space, which can be extended in future by the addition of two types of component. One is a conservatory on the ground floor, similar to the standard conservatory at the front, and the other is a house-width rooftop annexe with an optional adjacent terrace. The maximum size of a house with both extensions is 150 square metres. A pre-placed facade screen ensures unity of urban design and architecture for the four blocks, regardless of the optional clip-ons.

Colofon

Lelystad, NL, 1999-2001
Housing

brief
44 low-budget owner dwellings, Landstrekenwijk Lelystad

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

design
Marlies Rohmer

team
Rob Hulst
Sander Hazevoet
Otto Diesveldt

client
De Principaal, Amsterdam;
Woningbouwstichting Centrada, Lelystad

structural engineer
Ingenieursgroep Van Rossum, Almere

building contractor
Kingma bouw BV, Lelystad

installation advisor
Installatie Sweegers en de Bruyn, Amsterdam

photography
Roos Aldershoff

design date
1999

completion
2001

area 
GFA: 5480 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists