Central Museum, Multimedia Centre

The new multimedia centre of Centraal Museum in Utrecht occupies the old attic. This space wad to be furnished with a library, reading tables, a film cabin and internet terminals. We opted for a scheme with separate, robust wooden furniture units. These harmonize with the ‘woody’ features of the timber-framed attic, while their autonomous form prevents them clashing with the historic interior. Film cabins are integrated into the bookcase furniture. These items are made of simple MDF system components edged with robust half-round wooden laths, resulting in a stocky, almost Berlagian, look. The Tredford two-tone carpet has a diagonal pattern which helps unify the disjointed attic spaces. The clean white walls present a further contrast with the wooden arched trusses. We introduced a patio to admit additional daylight from above.

Colofon

Utrecht, NL, 1999
Interior Design, Transformation

brief
attic 20-40, interior Multimedia Centre Central Museum Utrecht

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

design
Marlies Rohmer and 
Floris Hund (cooperating architect) 

client
Central Museum Utrecht

carpentry
vof Peter Overdijk & Co 

photography
Scagliola / Brakkee

design
1999

completion
1999

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists