Berflo Es

Berflo Es, Hengelo: squares of housing surrounded by greenery
The Berflo Es South project is an urban renewal scheme for a rundown postwar neighbourhood consisting largely of social housing. The master plan prepared by KAW architects proposes a green zone containing four open squares of housing, the ‘courtyards’. Two of these blocks were elaborated by our firm and the other two by KAW themselves. The whole project is fringed by a ribbon of buildings designed by Korth Tielens architects.
The facades of the two-storey houses are attuned to the differing characters of the adjoining areas. The formal, outer facade borders on public green space and consists of prefabricated brickwork panels. At ground floor level the houses have glazed conservatories and sheltered entrances. These are constructed using steel section framing and they project from the facade plane, so that the transition between indoors and outdoors (or between the public and private domains) is extended in a veranda-like form. The other facade faces inwards to the collective courtyard, which includes car parking and private gardens. This elevation, finished in whitened wood planking, is more informal in character. The car parking slots are shielded from view by pergolas.

Colofon

Hengelo, NL, 2007-2012
Housing

brief
2 carrés with 28 family houses, 16 senior appartments and 8 starters appartments

architect
Marlies Rohmer Architects & Urbanists

design
Marlies Rohmer

project coordinator
Ronald Hageman

client
Welbions, Hengelo

urban (master)plan
KAW architecten, Rotterdam

constructor
Schreuders bouwtechniek bv, Hengelo

contractor
Dura Vermeer

photography
MR A&U

design
2007

completed
2012

area
GFA: 6.300 m²

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists