Stage ervaringen

Stephan Koeckhoven (HvA)


STAGEPERIODE september 2018 – februari 2019

Experientia optima rerum magistra – “Ondervinding is de beste leermeesteres”. Marlies Rohmer, een naam die bij ons al echoënd weerklinkt op de gangen van de Hogeschool van Amsterdam wanneer het hoofdstuk ‘scholenbouw’ op het punt staat te beginnen. Zonder enige verwachtingen kwam ik als nietsvermoedende leerling aan op dit bureau. Ondanks het rijke verleden wat dit bureau heeft in scholenbouw was dit niet de voornaamste reden om hier mijn stage te gaan lopen. Het is een combinatie geweest van het feit dat dit een groot en veelzijdig bureau is met een bekende naam. En bovenal het gesprek met Marlies Rohmer en de bureaucoördinator Maria heeft mij over weten te halen.
Mijn stage ging rap van start. Als een uit het nest van de HvA gesprongen kuiken ben ik in het luchtruim van Rohmer gelijk mijn vleugels gaan gebruiken. Er werd mij meteen een project toegewezen en ik kon aan de slag. Met de directe begeleiding van Marlies Rohmer haar zelf ben ik bezig geweest met het ontwerpen, tekenen en visualiseren van bijna alles wat bij een project komt kijken. Plattegronden, doorsnedes, gevels, fragmenten, details, modellen en maquettes. Vergelijk het met een Chinese zoon die op zijn 8ste naar een Shaolin-klooster vertrekt om vervolgens terug te keren als een volleerde jongeman die bijna alle aspecten van het material-arts beheerst. Zo keer ik terug van stage en beheers ik al de aspecten van het ontwerpen op een aanzienlijk hoger niveau dan van toen ik hier binnen kwam vliegen.
Ook is het is de hoge verantwoordelijkheid die je hier krijgt zeer waarschijnlijk ongebruikelijk op veel andere architectenbureaus. Zo was het bij dit bureau gebruikelijk dat ik samen met Marlies hele tekeningen opzette van scratch welke vervolgens naar opdrachtgevers werden verstuurd. Het gaf een euforisch gevoel dat na al mijn schoolprojecten de lijnen op papier voor het eerst echt gebouwd zouden gaan worden. En dan ook nog zulke belangrijke lijnen waar ik aan heb mogen tekenen als bijvoorbeeld de hoofdindeling van een gebouw.
In tegenstelling tot sommige andere bureaus waar je wekenlang kozijnprofieltjes aan het tekenen bent, ben ik hier bezig geweest met grote en verantwoordelijke taken binnen een project. Waarvan de resultaten nog lang te zien zullen zijn, ook al loop ik geen hier stage meer.

Auctor abit operis, sed tamen exstat opus – “De maker van het kunst gaat heen, zijn werk blijft bestaan.”

Stephan Koeckhoven, januari 2019

Kilian Mol (TU Delft)

 

STAGEPERIODE Februari – Juli 2018 bij Marlies Rohmer Architects & Urbanists

Na het behalen van mijn bachelor Bouwkunde ben ik direct gestart aan een master in architectuur aan de TU Delft. Gedurende de studie was ik toch wel erg benieuwd geworden naar de praktijk, dus heb ik na het eerste jaar van deze master een half jaar stage gelopen bij MR A&U. Door het boek What Happened to my Buildings waarin Marlies terugkijkt op haar gerealiseerde projecten en een leuk sollicitatiegesprek ben ik eigenlijk bij dit bureau terechtgekomen. Na een korte periode van inwerken werd er al snel veel van mij verwacht, waardoor ik mij direct een belangrijke speler binnen het team voelde. Zo heb ik tijdens de stage aan verschillende projecten gewerkt en geholpen bij het behalen van de deadlines. Ik vond dat ik hierbij veel verantwoordelijkheid kreeg, waardoor ik zo nu en dan aardig wat druk ervaren heb. Hierdoor heb ik veel van deze stage geleerd en ben ik behendiger geworden in het ontwerpen. Wat ik ook bijzonder vond aan deze stage is het directe contact en samenwerken met Marlies zelf. Gedurende de stage heeft Marlies mij veel uitgelegd over het ontwerpproces en haar ruime ervaring in de architectuur met mij gedeeld. Ook heeft zij mij betrokken bij het nemen van ontwerpbeslissingen en hebben wij samen gezocht naar mogelijke oplossingen. Ik kan mij voorstellen dat je als stagiair niet bij ieder bureau deze kans krijgt. Alhoewel het hard werken was, heb ik ook veel gelachen zowel tijdens het werken als op de borrels en ben ik erg blij dat ik hier stage gelopen heb.

Kilian Mol, december 2018

Luister hier het lied dat Maria Kraaijkamp over Kilian schreef

Yolande de Vries (TU Delft)

 

Yolande

STAGE FEBRUARI – JULI 2015 bij Marlies Rohmer Architects & Urbanists

Om ervaring op te doen in de praktijk, iets wat ik miste in mijn opleiding aan de TU Delft, heb ik na mijn eerste masterjaar een half jaar stage gelopen bij MR A&U. Dit bleek een goede beslissing, na alle jaren fictieve projecten op de TU was het heel interessant en leerzaam om eens mee te maken hoe het er in het echt eigenlijk aan toe gaat. Wat ik als zeer positief heb ervaren aan deze stage is dat het zo gevarieerd was. Ik heb meegewerkt aan meerdere projecten, in verschillende ontwerpfases. Ik zat daardoor niet een half jaar lang alleen maar te Autocadten of maquettes te maken, wat bij sommige andere stages nog wel eens het geval is. Ook het feit dat ik mee mocht naar vergaderingen en bijvoorbeeld een gebruikersoverleg was enorm leerzaam.

In mijn stage bij MR A&U heb ik vaardigheden opgedaan voor het duidelijk en overtuigend overbrengen van ideeën. Daarbij ben ik handiger en sneller geworden met verschillende programma’s, vooral met betrekking tot gebruik ervan voor de praktijk. Het team is hecht en gezellig en iedereen is altijd bereid om je te helpen. De inspirerende locatie van het kantoor midden in Amsterdam in een pand met vele andere architectenbureaus is de kers op de taart. Stagelopen bij MR A&U is hard werken, veel leren, maar wel binnen de normale kantooruren (nog iets dat wel eens anders is op een stage..) Zoals bij zo veel dingen blijkt ook hier: wat je erin stopt, krijg je zeker ook weer terug!

Yolande de vries, augustus 2015

Evie Lentjes (HvA)

Evie

stage: september 2013 – januari 2014

– Wat vond je van de stage?
Deze stage is me over het algemeen goed bevallen. Ik heb veel meer geleerd dan ik in twee jaar op school heb geleerd en ga ook met veel meer kennis en een verbeterde instelling terug naar school. Ook vond ik het team bij Marlies Rohmer Architects & Urbanists zeer leuk, iedereen wil meehelpen en je wordt behandeld als een medewerker, in plaats van een stagiair.

– Kun je de stage vergelijken met eerdere ervaringen of stages van medestudenten?
Als we vergelijken met medestudenten valt de werkdruk bij MR A&U sterk op. Deze is bij een heel aantal kantoren van mijn medestudenten aanzienlijk lager. Ook zijn daar momenteel minder projecten en veel revit-opdrachten die gedaan worden. Verder zijn de werkzaamheden vrijwel hetzelfde. Ik denk vanuit mijn eigen ervaring dat deze stage wel echt het uiterste van je vraagt en niet iedereen bij dit kantoor stage zou kunnen lopen. Toch was ik zelf erg tevreden met de geboden uitdaging en het elke keer gepusht worden voor een stapje beter.

– Wat heb je geleerd?
Voornamelijk AutoCAD heb ik veel in geleerd. Hier heb ik meerdere vaardigheden in gekregen en ook is nu duidelijk hoe een tekening compleet wordt gemaakt. Zo heb ik ook geleerd wat de stappen zijn in een proces, hoe de prijsvragen worden aangepakt, hoe in een teamverband wordt gewerkt, hoe een presentatie netjes uitgewerkt wordt, het inmeten en fotograferen van een project en het maken van een maquette. Ook het vergaderen was een aspect waar ik veel van geleerd heb en het overleggen met begeleiders over gemaakt werk. Ten slotte heb ik een hoop geleerd over de vervolgstudie en de mogelijkheden na de HBO. Zo weet ik nu 100% zeker dat ik naar de Academie van Bouwkunst wil hierna.

– Wat had je nog graag willen leren?
Wat ik vooral gemist heb is het leren werken met Revit. Dit was hier gewoon nog niet mogelijk en dat is me ook duidelijk gemaakt bij het eerste gesprek. Hier hebben mijn medestudenten nu echter wel meer ervaring in. Ook miste ik in het begin het ontwerpen en creatief denken. Hierdoor heb ik naast mijn stage een hoop kleine afwisselende creatieve projecten gedaan om mijn concepten en ideeën toch uit mijn hoofd te tekenen.

– Hoe is de sfeer op het bureau?
De sfeer bij MR A&U was naar mijn mening echt ontzettend fijn. Zoals gezegd ben je hier een medewerker, geen stagiair. Ook worden er genoeg kansen geboden als je er maar voor werkt. Dit motiveert en is echt een uitdaging. Wat goed is aan dit kantoor is dat er geen domme vragen lijken te zijn. Liever dat je drie keer dezelfde vraag stelt dan niet de juiste. Wat ook vooral leuk was waren de borrels met het team. In mijn eerste week was er eentje en ik voelde me meteen thuis daarin.

– Hoe ben je bij Marlies Rohmer Architects & Urbanists terecht gekomen?
Ik ben terecht gekomen bij MR A&U door de website en het herkennen van projecten. Bij het zoeken van architectenbureaus en transformatieprojecten kwam de website van Marlies Rohmer als beste hit naar boven. Ook toen ik deze site en de info beter ging bestuderen trok alles eraan mij meteen aan. Bij het bekijken van de projecten waren er velen die ik of van naam kende of waar ik les over heb gehad. Vervolgens bij navraag aan docenten en medestudenten werd mij verteld dat ik gek was als ik niet bij MR A&U zou solliciteren.

Nicki van Loon (TU Delft)

Nicki

stage: januari – juli 2013

– Wat vond je van de stage?
De stage beviel heel erg goed. Vond het erg leuk om aan veel verschillende projecten en fases te werken, om die reden was het erg afwisselend en leerzaam. Leuk om naast het ontwerpen af en toe bij vergaderingen te zitten, mee te gaan naar een presentatie etc. Uiteindelijk voelde het echt alsof ik onderdeel uitmaakte van het team en vond ik het jammer toen de stage alweer voorbij was…

– Kun je de stage vergelijken met eerdere ervaringen of stages van medestudenten?
Kan ik niet goed beoordelen. Van de verhalen van anderen is mijn stage bij MR A&U erg afwisselend geweest en kreeg ik veel verantwoordelijkheid; wat ik als zeer positief heb ervaren.

– Wat heb je geleerd?
Ik heb geleerd om in de schetsfase van een ontwerp sneller en efficiënter te werken. Verder heb ik veel ervaring opgedaan over hoe het werk van een architect er in werkelijkheid uitziet en wat ik later kan verwachten.

– Hoe is de sfeer op het bureau?
De sfeer is erg goed. Er wordt hard gewerkt, maar ook genoeg gelachen. Het team is divers en compleet waarbij iedereen elkaar lijkt aan te vullen.

– Hoe ben je bij Marlies Rohmer Architects & Urbanists terecht gekomen?
Ik heb een aantal architectenbureaus aangeschreven toen ik stage wilde lopen en ben oa. bij MR A&U uitgenodigd. De omschrijving over het stagelopen op de website van MR A&U was erg uitnodigend omdat er ook nadruk wordt gelegd op wat je als stagiair kan verwachten. Bij andere bureaus is dit nogal eens afwezig waardoor je het idee krijgt dat er alléén dingen van de stagiair worden verwacht.

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists