Curriculum Vitae Marlies Rohmer MSc (TU Delft)

Marlies Rohmer studeerde Architectuur en Stedenbouw aan de TU Delft NL. In 1986 startte zij in Amsterdam haar bureau Architectenbureau Marlies Rohmer, dat momenteel 10 medewerkers telt. De opdrachtenportefeuille is divers en varieert van grote complexe binnenstedelijke projecten, scholenbouw, woningbouw, utiliteitsbouw (zoals een politiebureau, moskeeverzamelgebouw, zwembad en kantoren) tot woonzorgcomplexen en interieurprojecten. Het bureau is werkzaam in binnen- en buitenland.

Het bureau heeft vele prijzen ontvangen, waaronder de Nationale Scholenbouwprijs 2002 en 2008, de Internationale Scholenbouwprijs 2003, de Zuiderkerkprijs 2007 en 2010, de Gouden Piramide 2009 en de Dutch Design Award en FIABCI Award in 2012. In 2008 ontving Marlies Rohmer de Amsterdamprijs voor de Kunst voor haar bijdrage aan de kunst in Amsterdam.

In de publicatie ‘Bouwen voor de NEXT GENERATION’ (NAi Uitgevers, 2007) laat Marlies Rohmer zien hoe haar architectenbureau de afgelopen tien jaar is omgegaan met bouwen voor jongeren op basis van onderzoek naar de hedendaagse jongerencultuur en haar maatschappelijke context.

Op dit moment werkt Marlies Rohmer aan het onderzoek WHAT HAPPENED TO… Ze gaat terug naar een groot aantal van haar oude projecten uit de afgelopen 25 jaar. Ze onderzoekt of haar gebouwen ‘werken’ en vooral ook wat er fout is gegaan. Daarom zijn gesprekken met de huidige bewoners en gebruikers vaste onderdelen van de bezoeken. Het onderzoek biedt aanleiding voor reflectie op het vak en geeft richting aan haar agenda voor de komende 25 jaar.

Marlies Rohmer vervult diverse nevenfuncties. Zij geeft colleges aan diverse Technische Universiteiten en Academies van Bouwkunst in binnen- en buitenland. Ze was voorzitter van de o.m. Welstandscommissie Amsterdam en curator van de Woningbouwmanifestatie Bouwjong! te Groningen. Marlies Rohmer was lid van de jury voor de Hedy d’Anconaprijs 2014 en de Rotterdam-Maaskantprijs 2014. Daarnaast is zij supervisor van diverse stedenbouwkundige projecten en lid van diverse kwaliteitsteams, onder meer als deskundige architectuur voor de pilotprojecten zorg van Team Vlaams Bouwmeester. Marlies Rohmer heeft zitting in de Raad van Toezicht van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam.

Download uitgebreid CV in .pdf

1957 Geboren in Rotterdam.
1970-1977 Stedelijk Gymnasium Leiden.
1978-1986 Studie Architectuur (en Stedenbouw) TU Delft.
1986-heden Marlies Rohmer Architects & Urbanists Amsterdam, met opdrachten in binnen- en buitenland variërend van grote complexe binnenstedelijke projecten, scholenbouw, woningbouw, utiliteitsbouw tot woonzorgcomplexen en interieurprojecten.
1986-heden Diverse publicaties, waaronder ‘Bouwen voor de NEXT GENERATION’ (NAi Uitgevers, 2007), en de vakbladen ‘DAX’ (2007) en ‘Construire in Laterizio’ (2010), waarvan Marlies Rohmer gasthoofdredacteur was.
1997-heden Onderwijs (aan diverse Technische Universiteiten en Academies van Bouwkunst) in binnen- en buitenland.
1999-2004 Lid / voorzitter welstandscommissie (II) Amsterdam.
1999-heden Onderzoek naar jongerencultuur en stedelijke samenleving.
1999-heden Juryvoorzitter en jurylid van diverse prijsvragen en architectuurprijzen in binnen- en buitenland.
2001-heden Supervisor diverse stedenbouwkundige projecten.
2010-2014 Raad van toezicht Rijksacademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam

 

Marlies Rohmer op haar IJslandse merrie Stjörnuglod tra Fitjum 

 
 

Copyright Marlies Rohmer Architects & Urbanists